Laleaua creste intr-un sol nisipos, bine drenat. Locul trebuie sa fie insorit. Desi numele alea este de provenienta turceasca, Olanda este recunoscuta pe plan mondial drept tara lalelelor. Conform International Flower Bulb Centre, Olanda produce in prezent peste 60% din totalul lalelelor care se vand pe mapamond.

Narcisa este o planta delicata, cu miros suav. In ciuda aparentelor, bulbul sau ascunde cateva substante narcotice, alcaloizii numiti narcisina si narcopoetina care provoaca hipotensiunea si induc o stare de somnolenta. De altfel, denumirea acestui gen vine din grecescul "Narke", ce se traduce prin "somn profund".

Narcisele sunt plantele ideale pentru realizarea unei rocarii sau pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate.

Zambila prefera mult soare si un pamant bogat in substante hranitoare. Bulbii zambilelor se planteaza la o adancime de 10-15 cm. Se recomanda ca dupa inflorire bulbii sa fie scosi din pamant, curatati si pastrati intr-un loc uscat pana toamna cand vor fi plantati din nou. Dupa plantare pamantul se acopera cu un strat de frunze uscate sau paie, pentru a proteja plantele de ger.

Bulbi de vara, bulbi de primavara

Exista plante bulboase care infloresc primavara, cum sunt zambilele, lalelele, narcisele si crocusii. Acestea se planteaza toamna, din luna octomrbie. O alta categorie este grupul bulbilor de vara, printre care se numara daliile, crinii si gladiolele. Bulbii acestora se planteaza primavara, dupa jumatatea lunii martie.

Cat costa bulbii?

Puteti achizitiona bulbi atat de la florarii, din supermarketuri sau direct din piata. Preturile nu difera foarte mult, ci doar modul de prezentare. La METRO gasiti lalele si zambile in pachete de 10 bulbi, la pretul de 14,4 RON (144.000 lei vechi).

In Piata Obor, zambilele si lalelele se vindeau la 1,5 RON/bucata (15.000 lei vechi), gladiolele cu 2 RON si tuberozele, cele mai scumpe, cu 5 RON bulbul.