Independenta, functionarea institutiilor si coruptia mica din justitie, dar si situatia agentiei de plati din agricultura sunt principalele ingrijorari ale Bundestag-ului dupa prima lectura a Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Raportorul pentru Romania al crestin-democratilor din camera inferioara a Parlamentului german, Gunther Krichbaum, a declarat vineri la Bucuresti ca printre restrictiile cu care se poate confrunta Romania se numara nerecunoasterea sentintelor penale.

“Nu doar CDU, ci toate celelelelate grupuri din Parlament sunt de parere ca este mai bine sa institutim niste restrictii de la inceput, decat sa asteptam raportul de monitorizare din primavera si apoi sa ajungem sa activam o clauza de salvgardare”, a declarat Krichbaum intr-o conferinta de presa la resedinta ambasadorului Germaniei la Bucuresti.

“Nu dorim sa actionam prea tarziu, ci sa mentinem o presiune pentru a fi siguri ca reformele vor continua. Reformele nu sunt de dragul UE sau al Germaniei, ci sunt pentru poporul roman”, a explicat el.

Parlamentarul a tinut sa precizeze ca Germania se bucura de aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana deoarece “reprezinta o sansa nu doar din punct de vedere economic, dar si al stabilitatii “.

“Nu va fi o aderare de clasa a doua. Va fi necesar sa faceti doar niste imbunatatiri, dar asta nu e deloc neobisnuit”, a incercat Krichbaum sa linisteasca autoritatile romane. El considera ca este nemotivata ingrijorarea celor care se tem de eventualul exod al muncitorilor romani: “Vor fi cateva perioade de tranzitie, care se pot extinde pana la sapte ani. Si, oricum, Germania are nevoie inca de multi muncitori calificati”.

Krichbaum a subliniat faptul ca Germania a amanat ratificarea tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei doar pana dupa raportul oficialilor europeni.

“Ieri am avut deja prima lectura in Bundestag, iar a doua este programata pentru joi, cand va fi prezenta la discutii si Anca Boagiu, ministrul roman al Integrarii Europene. Apoi documentul va fi transferat la camera superioara, Bundesrat, iar lectura finala este programata pentru 24 noiembrie.

Tratatul va fi ratificat in termenul prevazut, iar Romania va adera la 1 ianuarie 2007”, a declarat Krichbaum.

Pana in acest moment, 23 din cele 25 de state membre ale UE au ratificat tratele de aderare ale Romaniei si Bulgariei. Germania si Danemarca au amanat aceasta decizie pana dupa raportul de monitorizare care a fost prezentat in 26 septembrie.