Sebastian Vladescu, ministrul de finante si presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Philippe Maystadt au semnat, vineri, la Atena, un memorandum de intelegere prin care BEI va finanta proiecte in Romania in valoare de pana la un miliard de euro pe an, potrivit unui comunicat al institutiei de credit.

Cooperarea dintre Romania si Banca Europeana de Investitii se va axa pe cofinantarea investitiilor ce vor veni odata cu fondurile structurale si de coeziune, implementarea programelor care utilizeaza sumele alocate de BEI, imbunatatirea surselor de finantare pentru firmele mici si mijlocii.

De asemenea, banca va sprijini guvernul si companiile in implementarea parteneriatelor public-privat.

"Acest acord marcheaza angajamentul bancii fata de un stat membru", a declarat Philippe Maystadt, presedintele BEI. Acesta a mai adaugat ca, avand in vedere amploarea investitiilor, institutia va deschide in curand un birou in Romania

Ministrul roman de finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca investitiile care vor fi realizate prin intermediul memorandumului reprezinta prioritati pentru Romania. BEI este un partener important pentru Romania si poate juca un rol substantial in absorbtia fondurilor europene, a adaugat Vladescu.

Tot vineri, Banca Europeana de Investitii a semnat un imprumut in valoare de 60 de milioane de euro cu compania Metrorex. Acest imprumut va fi folosit pentru extinderea retelei pe directia Est-Vest a Capitalei, pentru achizitia a sase noi garnituri de tren si pentru modernizarea instalatiei electrice.

"BEI va continua sa aiba un rol important in finantarea sectorul de transport al Romaniei. Prioritatea va fi transportul urban", a declarat Philippe Maystadt, presedintele BEI.

"Cel de-al treilea imprumut al Bancii Europene de Investitii vine la momentul potrivit. Cu un flux al calatorilor de aproximativ 130.000 de persoane pe zi, este foarte important sa furnizam cele mai bune servicii posibile, iar BEI ne-a ajutat sa facem acest lucru", a declarat Liviu Soava, directorul general al Metrorex.

Metrorex a mai primit, in 1996 si 2000, doua imprumuturi cu o valoare totala de 215 milioane de euro.

Banca Europeana de Investitii este unul dintre cei mai mari investitori din Romania. Din 1991 banca a finantat 47 de proiecte cu peste 4,3 miliarde de euro, din care aproximativ 2,6 miliarde euro au fost directionate catre sectorul de transport.