Un judecator federal din Washington a respins, joi, cererea avocatilor americani ai lui Mohammad Munaf de a nu-l preda pe acesta autoritatilor irakiene, potrivit agentiilor internationale de presa.

Munaf, detinatorul unei duble cetatenii irako-americane, a fost condamnat la spanzurare de un tribunal irakian, saptamana trecuta, pentru rapirea celor trei jurnalisti romani.

Judecatorul districtual American Royce Lamberth a explicat ca SUA nu au autoritatea sa intervina in acest caz deoarece Munaf se afla in custodia fortelor Coalitiei, o entitate multinationala, nu doar ale armatei americane, si deci, nu poate beneficia de protectia SUA.

Avocatii lui Munaf au incercat sa previna predarea lui Munaf catre Irak, unde acesta va fi executat, invocand faptul ca acestuia nu i-au fost prezentate dovezile impotriva lui si, deci, nu i s-a acordat dreptul sa aduca argumente in favoarea apararii lui.

Decizia judecatorului american alimenteaza criticile care sanctioneaza pasivitatea Statelor Unite vizavi de jurisdictia internationala a coalitiei, desi mai multi detinuti, in situatii similare lui Munaf, se gasesc in inchisori americane. Royce Lamberth a explicat ca in astfel de circumstante, in vreme de razboi, nu trebuie subminata autoritatea aliatilor.

Aparatorii lui Munaf au mizat pe blocarea temporara a transferului irakino-americanului catre Bagdad, pentru a se folosi de rezultatele recursului unui cetatean american , Shawqi Omar, acuzat a fi un membru marcant al Al-Qaida.