Locotenentul Robert Pirone - avocat la Biroul de legatura cu Tribunalul Penal Central din Bagdad - sustine ca a participat la procesul lui Mohammad Munaf pentru a formula plangerea oficiala din partea Guvernului roman in cazul rapirii ziaristilor.

Avocatii lui Munaf au inaintat o petitie instantelor americane, prin care au solicitat ca acesta sa nu fie predat autoritatilor irakiene. Tribunalul districtului Columbia a respins petitia avocatilor, declinandu-si competenta si sustinand ca aceasta speta nu intra in jurisdictia sa, intrucat Munaf se afla in custodia fortei multinationale.

In replica, autoritatile de la Bucuresti, respectiv Ministerul Justitiei, sustin ca nu au stiut nimic despre procesul din Irak. Mai mult, directorul Directiei de Drept International din cadrul MJ, Razvan Radu, sustine ca autoritatile judiciare din Romania nu au mandatat nici o persoana pentru a reprezenta Guvernul roman la Tribunalul din Bagdad.

Potrivit Ministerului Justitiei, instanta romana, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, a solicitat doar asistenta judiciara pentru audierea lui Mohammad Munaf.

Integral in Gandul