Nicolae Oaca: Contestatia Cosmote ar putea sa reuseasca

Cosmote si SNR vor sa auda povestea de succes a castigatorilor licitatiei 3G

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 20 octombrie 2006, 0:00Cosmote Romania si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) au contestat, vineri, rezultatul licitatiei pentru atribuirea ultimelor doua licente de telecomunicatii de generatia a treia (3G), organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

Ambele companii contesta diferenta foarte mare inregistrata la punctajul acordat la acoperirea geografica si a populatiei si cer sa auda povestea de succes a castigatorilor.

Nicolae Oaca, analist telecomunicatii, a declarat pentru HotNews.ro ca desi autoritatea de reglementare doreste sa acorde licente celor care au cele mai mari sanse de reusita in afacerea 3G, criteriile alese s-ar putea dovedi a nu reflecta cel mai bine realitatea industriei.

Saptamana trecuta, RCS&RDS si Telemobil au fost declarate companiile castigatoare ale ultimelor doua licente 3G, cu 90,41 puncte si respectiv cu 72,71 puncte. Cosmote a cumulat 59,74 puncte, iar SNR, 49,58 puncte. Potrivit unui comunicat de presa al IGCTI, ofertantii au avut la dispozitie sapte zile de la data anuntarii castigatorilor, pentru a contesta rezultatele.

Comisia de evaluare va raspunde contestatiilor in alte sapte zile de la expirarea termenului de contestare.

Cosmote nu intelege cum de au fost depasiti de RCS&RDS pana si la criteriul financiar

Oficialii Cosmote nu inteleg cum in conditiile in care compania lor a fost singurul dintre participantii la licitatie care detinea experienta in implementarea si operarea cu succes a tehnologiei 3G, avand doua retele 3G in Grecia si Bulgaria si forta financiara a grupului Cosmote, compania nu a reusit sa castige una din cele doua licente 3G.

“Am trimis astazi contestatie catre IGCTI si sustinem in continuare ca am depus oferta in scopul de a maximiza beneficiile pentru consumatorii romani, printr-o abordare realistica si responsabila, care asigura fezabilitatea si realizarea proiectului de a oferi servicii 3G pe piata din Romania. Pana si la capacitatea financiara suntem depasiti de RCS&RDS.

Nu intelegem cum s-a calculat de s-a ajuns aici si de altfel la tot punctajul. Vrem sa aflam cum s-a ajuns la aceste rezultate”, a declarat pentru HotNews.ro, Tereza Vilcan, Corporate Affairs Manager in cadrul Cosmote Romania.

SNR vrea sa auda povestea de succes a castigatorilor

“In principiu, atat la noi cat si la Cosmote, este vorba de diferenta mare la punctaj la acoperirea geografica si a populatiei. In planul de afaceri inclus in oferta, am specificat ca vom investi peste 250 milioane euro pentru dezvoltarea retelei 3G.

Pana in 2011 ne propusesem sa cream o retea care sa acopere peste 9,6 milioane de locuitori dintr-un total de 12 milioane locuitori, in 263 de orase din Romania.

Nu intelegem de ce am obtinut doar 19,69 de puncte”, a declarat pentru HotNews.ro, Ionel Branga, director comercial al SNR.

Branga mai spune ca “potrivit caietului de sarcini, inclusiv punctajul trebuia anuntat altfel decat l-a anuntat IGCTI”. Ionel Branga spune ca ar vrea sa afle si povestea castigatorilor.

“Ne intereseaza sa stim cum s-a calculat de s-a ajuns la punctajul acesta si vrem ca cei care au castigat, sa respecte obligatiile pe care si le-au luat. Am vrea sa aflam de la autoritate povestea de succes prin care au castigat, pentru ca acoperirea geografica si a populatiei este o poveste”, a mentionat directorul commercial al Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Nicolae Oaca: Contestatia Cosmote ar putea sa reuseasca

Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii din Romania, considera ca daca se merge pe criteriile stabilite de IGCTI la emiterea licentelor, contestatia Cosmote nu are prea multe sanse de reusita.

“Probabil ca oferta RCS&RDS a avut acoperire mare, pe cand Cosmote care detine deja o retea 2G nu a mai pus un accent prea mare pe reteaua 3G.

Un nou intrat caruia autoritatea de reglementare nu-i permite nici roaming national cu retelele 2G si nici licenta 2G va trebui sa aiba o acoperire la nivelul concurentilor sai GSM900 (Vodafone, Orange care au acopereirea peste 95%) adica circa 90%. Orice autoritate care organizeaza astfel de concursuri o face cu speranta ca licentele vor fi acordate celor care au cele mai mari sanse de reusita.

Este posibil insa ca aceste criterii alese de IGCTI sa nu conduca la o afacere de succes, decat daca se ia in consideratie si acoperirea retelelor existente ale celor patru concurenti: cca 90% pentru Cosmote si Telemobil si 0% la RCS&RDS si Radiocomunicatii”, spune Nicolae Oaca.

“Deoarece competitia va fi pe piata telefoniei mobile, vocea fiind inca dominanta ca cerere si nu datele de mare viteza, spune analistul, “IGCTI ar putea lua in consideratie aceste acopriri existente, care sunt clar premise unor afaceri de succes. In acest caz contestatia Cosmote ar putea sa reuseasca”.

Conform IGCTI, investitiile declarate de concurenti sunt de 200 de milioane de dolari. Nicolae Oaca sustine ca numai cu aceasta suma nu se poate construi o retea cu o acoperire competitiva cu cele detinute de Orange si Vodafone, adica circa 90%.

“Pentru Telemobil si Cosmote, care deja au o retea, pot ajunge 200 milioane de dolari pentru a tine pasul cu acoperirea operatorilor GSM900 (acestiia investesc anual 200 milioane de euro), dar nu si pentru Radiocomunicatii si RCS&RDS, care pentru a concura ar trebui sa aiba o retea 3G cu 90% acoperire (operatorii GSM900 au 95% acoperire).

RCS&RDS, care a castigat pe baza acoperirii ar trebui sa aiba investitii mult mai mari. Nu cred ca se poate acoperi intreaga Romanie cu 200 milioane de dolari, de vreme ce Vodafone sau Orange au investit fiecare un miliard euro”, a precizat analistul.

Nicolae Oaca spune ca sunt doua categorii de companii. Prima include operatorii care au retea, cum sunt Cosmote si Telemobil care isi vor construi reteaua 3G incet, luand in consideratie semnalele pietei (unde cererea pentru servicii 3G nu este prea mare pentru a motiva investitii urgente) sau concurentii GSM900 Vodafone si Orange.

In a doua categorie sunt operatori fara retele de telefonie mobila, RCS&RDS si Radiocomunciatii, care pentru a intra in competitie trebuie ca intr-un an, doi, sa aiba o retea cu acoperire de cel putin 90%.

“Altfel, n-au nici o sansa. A se vedea CosmoRom care a investit circa 200 milioane euro si avand o acoperie mica (circa 50%) nu a reusit sa concureze cu operatorii GSM900”, mentioneaza Oaca.

Este bine ca Radiocomunicatii nu a obtinut licenta?

Cat despre Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Nicolae Oaca este de parere ca e mai bine ca nu au obtinut licenta.

”Daca este adevarat ca Radiocomuniciatii a estimat ca pana in 2011 urma sa acopere peste 9,6 milioane de locuitori (circa 50% din populatie) poate ca este mai bine ca nu i s-a acordat licenta. Ar fi repetat experienta CosmoRom. Pana in 2010 piata ar fi fost saturata si nu ar fi reusit sa atraga masa critica de clienti pentru o afacere lucrativa”, a precizat analistul.

In opinia analistului, Guvernul Tariceanu a pierdut sansa unei privatizari de succes, care ar fi fost posibila in cazul in care Radiocomunicatii avand licenta 3G ar fi fost achizitionata de un operator important precum Deutsche Telekom sau Telefonica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


639 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ilogic (Vineri, 20 octombrie 2006, 23:47)

  testor [anonim]

  Va rog recititi:

  "Nicolae Oaca: Contestatia Cosmote ar putea sa reuseasca"

  "Nicolae Oaca, analist al pietei de teleomunicatii din Romania, considera ca potrivit criteriilor stabilite de IGCTI, Cosmote nu prea are sanse de reusita."

  Ceva nu e logic!
 • 0 (0 voturi)    
  cam prea ilogic (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 1:09)

  emanu900 [anonim]

  E clar ca s-a facut o eroare de cei de la Hotnews, se mai intampla, dar logic ar fi ca Cosmote sa dobandeasca licenta 3G si nu RCS&RDS la care chiar daca sunt abonat, nu inseamna ca ii si sustin intr-o astfel de campanie de "chipurile" de constructie a unei retele 3G care implica costuri uriase, mult mai mari decat 2,5G-GSM/GPRS! Se vor face presiuni si sigur vor pierde licenta in favoare Cosmote, oricum intr-o saptaman vom afla!
 • 0 (0 voturi)    
  smecherii! (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 1:28)

  alex [anonim]

  Smecherii dambovitene de ultima ora, inainte de a ne vedea in UE... Sa acorzi public unei firme care nu are habar pana acum de telefonie mobila primul loc pt. ceva care tine numai de mobil,cum se mai poate numi? Si se mai mira unii de ce vor aia sa ne controleze inca 3 - 5 ani dupa intrarea in UE ca pe o tara de categoria a 3-a!
 • 0 (0 voturi)    
  corectura (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 2:03)

  adrian [anonim]

  Multam de atentionare..m-am grabit si intr-adevar nu era prea clar, asa ca am corectat. Week-end placut.
 • 0 (0 voturi)    
  hai sa schimbam criteriile, sa iasa cine trebuie (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 11:08)

  cine oare [anonim]

  Mai bine ne spunea domnul Oaca cine trebuia sa iasa, si apoi se faceau criteriile in functie de castigator. Era si mai corect, succesul era garantat, si in plus reflecta o viziune elenistica asupra lumii, tipica universalismului ortodox.
  Si chestia asta ar putea intra chiar si in acquisul comunitar, acum ca sunt 3 state membre sunt “ortodoxe”.
 • 0 (0 voturi)    
  sa schimbam criteriile, ca sa iasa cine trebuie (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 11:12)

  cine oare [anonim]

  Mai bine ne spunea domnul Oaca cine trebuia sa iasa, si apoi se faceau criteriile in functie de castigator. Era si mai corect, succesul era garantat, si in plus reflecta o viziune elenistica asupra lumii, tipica universalismului ortodox.
  Si chestia asta ar putea intra chiar si in acquisul comunitar, acum ca sunt 3 state membre sunt “ortodoxe”.
 • 0 (0 voturi)    
  Licente 3G (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 12:13)

  Nicolae Oaca [anonim]

  In analiza "Deutsche Telekom, miza concusrului pentru licentele 3G?!.", publicata in Market Watch
  http://www.marketwatch.ro/articles.php?ai=1687&st=0&filter=-1
  spuneam ca, Cosmote are cel mai mari sanse de succes in afacerea 3G:
  - o retea 2G cu acoperire nationala (cca 90%)
  - apartenta la un grup (OTE)
  Dar aceasta nu vrea sa insemne ca va reusi neaparat (a se vede experienta CosmoRom) si ca trebuie neparat sa ia licenta.
  Ideia care trebuie retinuta este ca un operator prezent in piata are mai mari sanse de a reusi si are nevoie de mult mai putini bani.
  Sansele de reusita ale un unui noi intrat sunt mici, mai ales in piete saturate . Teoria noului intrat, foarte utilizata in vremea acordarii licentellor 3G in UK si Germania prin licitatii care au condus la preturi astronomice, a fost abandonata. De altfel exemplul tipic, 3 (Hutchison Whampoa) prezent in cateva tari europene (UK, Italia..) nu stiu daca poate fi considerat un succes - circula zvonuri ca HW ar dori sa vanda..
  Revenind la noi, un intrat (RCS/RDS si Radiocom) ar avea nevoie de f multi bani si de timp in construriea retelei (din pacate nu i s-a acordat nici licenta 2G si nici roaming national cu retelele 2G). Piata se va satura in cca 2 ani, iar noi abonati sunt cei cu venituri mici , ptr care vocea conteaza si nu video.
  Scenariul fericit ar fi ca Deutsche Telekom sa preia imediat (Ian 2007!) castigatorul licentei 3G RCS/RDS si ar incepe imediat construrea retelei. Daca ar avea 90% acopererire intrun an (!!!!!!! GSM900 au avut nevoie de ani si era vorba de 900Mhz) atunci ar lupta in 5 pentru cca 1.5 miloane de SIMuri care s-ar mai putea vinde pana la saturarea pietei. Si bineintele ar incerca sa ia clienti de la Vodafone , Orange - nu prea usor: Ce sanse ar avea afacerea? Nu prea mari fara o puternica sustinere financiara, sau in orice caz mai mici decat ale unuia care este prezent in piata.
  Daca Deutsche Telekom cumpara OTE care se va vinde in 2007, ce sanse mai are castigatorul? Si mai mici
 • 0 (0 voturi)    
  pt. ilogic (Sâmbătă, 21 octombrie 2006, 21:38)

  eu [anonim]

  pai "potrivit criteriilor stabilite de IGCTI" nu are sanse de reusita, da-s tare proaste criteriile astea din moment de RCS&RDS a luat licenta 3G. In mod normal, ar fi trebuit sa ia cosmote, sa vedem in urma contestatiei
 • 0 (0 voturi)    
  Cosmote vs RCS&RDS (Duminică, 22 octombrie 2006, 1:02)

  Dorin [anonim]

  Cred ca e clar ptr toata lumea ca RCS&RDS nu are ce cauta pe lista castigatorilor... fara o retea mobila existenta.
  Cine stie ce interese au mai fost de asta data...
 • 0 (0 voturi)    
  Licenta 3G (Duminică, 22 octombrie 2006, 9:35)

  Comentatorul [anonim]

  Un lucru este clar in ce priveste acordarea licentei 3G. Criteriile de evaluare au fost publicate si supuse consultatiei operatorilor de la inceput. Toti au avut sansa sa conteste aceste criterii inainte de licitatie si nu au facut- o deci acestea se considera ca au fost acceptate de toti participantii.

  Daca contestatiile depuse de Cosmote si SNR se bazeaza pe schimbarea sau modificarea semnificatiei acestor criterii (ex. la acoperirea geografica si a populatiei sa se tina seama si de acoperirea actuala) si li se va da dreptate astfel, atunci acest lucru va fi din nou un mod de rezolvare al problemei tipic romanesc (sau eventual balcanic). Caietul de sarcini s- a referit clar la acoperirea 3G si nu la cea 2/2,5 G.

  Concluzia: SNR si Cosmote au tratat cu superficialitate problema criteriilor de evaluare si ar fi trebuit sa sa ii conteste inainte de inceperea licitatiei, nu dupa.
  A spune acum ca cei care au castigat nu vor putea indeplini ce si- au propus - SNR: "este o poveste" (chiar daca propunerile par a fi fost exagerate pentru a obtine un punctaj mai mare) este ca si cum la tribunal nu s- ar tine seama de prezumptia de nevinovatie, .
 • 0 (0 voturi)    
  OACA (Luni, 23 octombrie 2006, 9:02)

  Brucan [anonim]

  cine este dl. Nicolae Oaca - acest "Brucan" al IT&C -ului - se pare ca nu prea le nimereste! As vrea sa publicati niste referinte despre dansul, sa vedem cat de mare analist este; eu unul cel putin ma indoiesc amarnic de continutul comentariilor si prezicerilor sale.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce vede toata lumea o conspiratie in acordarea licentelor? (Miercuri, 1 noiembrie 2006, 15:01)

  nbi [anonim]

  Toata lumea vede ca pe o conspiratie faptul ca SNR si Cosmote au pierdut licitatia, dar nu-si pune nimeni intrebarea ca poate nu au prezentat o oferta competitiva. Nu cred ca ar vrea cineva sa investeasca 200 de milioane sau chiar mai mult intr-o afacere care nu are nici o sansa... Eu unul ma astept ca RCS&RDS chiar sa se prezinte ca un competitor viabil pentru Orange si Vodafone; sa ne uitam la tot ce au facut pana acum si vom observa ca aproape de orice s-au apucat au reusit. Exemple sunt destule: internet, telefonie fixa si sa nu mai vorbim de marea lovitura a ultimilor 2 ani Digitv.
  Crad ca unii "analisti" ar trebui sa isi verifice mai atent sursele de informatii si sa se axeze mai mult pe fapte.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce vede toata lumea o conspiratie in acordarea licentelor? (Miercuri, 1 noiembrie 2006, 15:07)

  nbi [anonim]

  Toata lumea vede ca pe o conspiratie faptul ca SNR si Cosmote au pierdut licitatia, dar nu-si pune nimeni intrebarea ca poate nu au prezentat o oferta competitiva. Nu cred ca ar vrea cineva sa investeasca 200 de milioane sau chiar mai mult intr-o afacere care nu are nici o sansa... Eu unul ma astept ca RCS&RDS chiar sa se prezinte ca un competitor viabil pentru Orange si Vodafone; sa ne uitam la tot ce au facut pana acum si vom observa ca aproape de orice s-au apucat au reusit. Exemple sunt destule: internet, telefonie fixa si sa nu mai vorbim de marea lovitura a ultimilor 2 ani Digitv.
  Crad ca unii "analisti" ar trebui sa isi verifice mai atent sursele de informatii si sa se axeze mai mult pe fapte.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu (Luni, 20 noiembrie 2006, 23:14)

  c.g. [anonim]

  SNR Macinata de interese personale si de grup de la nivel de stat pina la conducere SNR si chiar mai jos la nivelul conduceri sucursalelor care executa fara comentarii dispozitile de decapitalizare ale societati. Pun o intrebare, exista vreo legatura intre afirmatiile d-l Presedinte SNR Mircea Cazan oferit unui cotidian central prin care precizeaza ca functia domniei sale este o functie politica, si respectarea intereselor celor care la-u numit, dar si pe ale sale fata de o firma care dorea sa cumpere SNR si care ulterior a fuzionat cu o firma internationala dar care cu totul intimplator are ca obiectiv cumpararea SNR la pretul cel mai mic posibil. De aceasta treaba se ocupa cu succes subalterni, indepartind sau renuntind la o serie de clienti importanti prin impunerea unor preturi de ne acceptat comparativ cu concurenta. Ex.: Antena 1 va prelua reportajele din tara pe fibra optica de la RSC- RDS in locul transmisiilor analogice prin RR SNR. si multi altii distribuitori de internet, posturi de radio si televiziune private renunta la locatile detinute de ani de zile in locatiile SNR. Nu este o noutate ca terti renunta la locatiile SNR alegind o varianta mai ieftina chiar daca aceasta mutare implica cheltuieli suplimentare de demontare si reinstalare, dar care vor fi amortizate in scurt timp din chirie sau alte costuri. Pregatirea SNR pentru privatizare are un singur scop reducerea pretului de vinzare in defavoarea proprietarului statul Romin. In acest sens exista si un program de reorganizarea prin reducere de personal, propus pentru inceputul anului 2006 dar care a fost aminti. Sa creat impresia ca a fost un succes al sindicatelor la negocieri. Fals conduceri sindicatelor li sa promis pastrarea locurilor de munca si citeva priviliegii urmind ca reducerea de personal sa se faca in anul 2007 dupa incetarea Contractului Colectiv de Munca incheiat in Aprilie 2006, insa de asta data fara a oferi salariatilor restructurati salarii compensatori.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by