Primul proces de terorism care a ajuns vreodata in fata instantelor din Romania este pe punctul de a se preschimba in circ national. Cu un inculpat facut scapat de incompetenta anchetatorilor si cu celalalt aproape agatat in streang pe un alt continent, deslusirea itelor acestui caz pare o misiune imposibila.

Armata de anchetatori mobilizati in acest dosar se chinuieste sa ne convinga ca are totusi sorti de izbanda, facand apel la orice subterfugiu. Ultima gaselnita a fost aducerea la tribunal a unui infractor condamnat pentru inselaciune, care a trecut drept martor-cheie in proces.

Deghizat mai ceva ca un agent de la SPP aflat in misiune, el a insirat minute bune o poveste lacrimogena in care locurile zmeului si al fetei de imparat au fost luate de Omar Hayssam si de Elena Basescu. si pentru ca binele trebuia sa invinga la final, zmeul cel rau a fugit, iar printesa a fost salvata de oamenii de la SPP, care au luat astfel din gloria ce-i revenea de obicei lui Fat-Frumos.

Povestea care ar fi trebuit sa induioseze inimile judecatorilor a fost insa cusuta cu prea multa ata alba. Identitatea martorului anonim rasuflase in presa cu cateva zile inainte de balciul de la tribunal. Spovedania acestuia a venit si ea mult prea tarziu. Omul a impartit aceeasi celula cu Hayssam acum un an de zile, dar abia acum s-a hotarat sa rupa tacerea.

La fel de greu de crezut este ca un individ precum Hayssam, despre care s-a spus ca ar fi agentul secret al mai multor servicii de informatii straine, ar fi impartasit planul unei rapiri de gradul zero unui ocnas pe care l-a cunoscut de cateva luni.

Fuga sirianului a lasat insa loc pentru lansarea oricarui scenariu. La fel cum militienii pe vremuri, cand prindeau cate un infractor, ii puneau in carca toate cazurile care figurau la ei cu "autor necunoscut", doar sa isi faca norma, si Omar Hayssam e numai bun de scos tap ispasitor pentru orice.

Cei care l-au tinut in brate pana acum doi ani pot dormi linistiti, eventualii sai complici stiu ca nu mai pot fi deconspirati, iar procurorii se pot umple de glorie scotand la lumina amanunte picante despre Hayssam, pe care nimeni nu le poate verifica. In aceeasi categorie se inscrie si balciul pus in scena odata cu aducerea martorului cu identitate protejata.

Dintotdeauna, detinutii au gasit solutii sa-si aranjeze cate o plimbare in afara inchisorii. Unii isi bat cuie-n cap, altii isi dau rudele in judecata, ca sa aiba motiv sa vina la proces, iar mai nou pozeaza in confidenti ai teroristilor. Ca sa incadrezi un puscarias in programul de protectie a martorilor, trebuie sa fi convins ca dezvaluirile lui au suport real.

Or, povestea de la procesul lui Hayssam miroase de la o posta a fictiune. De pe urma ei, se poate spune ca a tras foloase doar fiica presedintelui, care a castigat un plus la capitolul notorietate. Pentru o tanara aflata la debutul carierei sale de politician, fotomodel si consultant, cat mai multe aparitii in lumina reflectoarelor sunt bine-venite.