Potrivit CV-ului afisat pe site-ul universitatii din Budapesta, Sorin Antohi si-a sustinut doctoratul in istorie in 1995 la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iasi. Verificari recente au aratat insa ca acesta nu a obtinut niciodata titlul de doctor, informatie ce a fost facuta publica ieri de „Ziarul de Iasi“.

El s-a inscris la doctorat in 1991, sub conducerea stiintifica a acad. Alexandru Zub, iar la fara frecventa era obligat sa-si sustina teza in sase ani. Nu a facut-o, desi si-a dat toate examenele si referatele, si, ca urmare, a fost exmatriculat, insa abia in 2000, dupa noua ani.

„Nu ne-am mai confruntat niciodata cu un astfel de caz“, spune Luminita Iacob, prorector la Universitatea „Al.I. Cuza“. Prin ineditul situatiei, dar si prin pozitiile pe care le-a detinut Sorin Antohi, cazul socheaza lumea academica.

In absenta unei explicatii din partea acestuia - ce nu a putut fi contactat la universitatea din Budapesta pina aseara -, cunoscutii si colegii sai de breasla nu stiu cum sa califice acest gest. Impostura sau neglijenta? Cert este insa ca unii istorici cunosteau acest lucru, fiind surprinsi doar de asumarea unui titlu pe care nu-l are.

Cei mai multi nu si-au imaginat insa ca cineva care a fost chiar prorector academic al prestigioasei institutii din Budapesta nu are titlul de doctor.

„Este inexplicabil“

„Sint intristat si stupefiat. Este regretabil si incorecta invocarea acestui titlu fara sa-l detii. Eu eram convins ca Sorin Antohi are doctorat si este ciudat ca nu a reusit sa-si duca formal demersul pina la capat“, spune Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie din Iasi.

Vladimir Tismaneanu, cel care l-a ales pe Antohi sa faca parte din comisia prezidentiala pe care o conduce, s-a declarat si el socat de informatie.

„Este inexplicabil in conditiile in care are o opera care l-ar fi calificat sa obtina de cel putin trei ori acest titlu“, afirma Vladimir Tismaneanu, apreciind ca „nu este un moment agreabil pentru intelectualitatea romaneasca“. Singurul nesurprins a fost, fireste, conducatorul de doctorat al lui Sorin Antohi.

Alexandru Zub, seful Sectiei de Istorie a Academiei, a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. „A fost santajat pentru ca a scos clandestin o revista si a dus asta in circa toata viata. Lasati-l in pace“, a spus academicianul, referindu-se la colaborarea cu Securitatea, adaugind ca nu stie ca Antohi „sa fi pretins ca este altceva decit este“.

Integral in Cotidianul