Primii pasi spre o piata mai transparenta au inceput sa se faca, dar cadrul legal este incomplet.

Plasarea registrelor de carte funciara pe internet ori creionarea unei burse a ofertelor imobiliare fac parte dintr-un pachet de initiative adoptate in acest sens.

de Alexandru Urzica

alexandru.urzica@mediaon.ro

O parte dintre analistii romani sustin ca piata bunurilor imobiliare este una dintre cele mai volatile si ca ar trebui lasata sa se ghideze dupa principiile cererii si ofertei. Altii sunt de parere ca este necesar un cadru legislativ dupa care piata imobiliara sa functioneze.

Primii pasi spre o mai mare transparenta au inceput sa apara, fie sub forma unor acte normative, fie a unor initiative venite din partea jucatorilor din piata. Controversele legate de acestea nu au incetat insa sa apara.

Cartea Funciara pe internet

In aceasta perioada, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pune la punct o baza de date informatizata care va putea fi accesata de publicul larg in timp real prin plata sumei de 10 lei pentru fiecare extras de Carte Funciara (CF). Daca acum sunt necesare in medie 2-3 saptamani pentru obtinerea unui extras CF, cu aceasta baza de date se va putea crea un raport pe loc.

"Sistemul va asigura inregistrarea in evidentele de cadastru si in cele de carte funciara a informatiilor tehnice si juridice, va realiza automatizarea registrelor si vom putea furniza date mai rapid. Informatia va putea fi accesibila de pe internet", explica Marcel Grigore, directorul Directiei Publicitate Imobiliara din cadrul ANCPI.

Potrivit oficialului, proiectul va fi implementat in sapte judete, ca un proiect-pilot, pe finantarea Bancii Mondiale, aceste judete sunt pe langa Bucuresti si Brasov, Dambovita, Dolj, Prahova, Buzau si Constanta. La momentul de fata, aplicatia informatizata este testata in birourile ANCPI din Bucuresti, urmand a fi implementata si in celelalte sase judete.

Bursa imobilelor - o incercare timida

Titulatura Bursei de Valori Imobiliare (BVI) a atras dupa sine reactiile jucatorilor din piata, care considera aceasta denumire in stare sa creeze confuzie intre investitori. "Imobiliarele sunt definite de legislatia interna si internationala bunuri, si nu valori. Actiunile sunt definite ca valori", se revolta Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. BVI este un proiect informatizat initiat de Felicia Nitu si Stefan Negritoiu.