Al doilea operator de retail din lume, grupul francez Carrefour urmeaza in doar cateva saptamani sa dea lovitura pe piata imobiliara a Iasiului. Asta odata cu demararea proiectului de deschidere a doua hipermarketuri.

Dupa achizitionarea de la o firma privata a sapte hectare de teren in zona industriala a orasului, francezii vor beneficia de sprijinul primariei, care le va concesiona direct, in imediata apropiere a noii proprietati, alte cinci hectare, unde se afla o intreprindere din subordinea primariei.

Pentru a avea in urbe investitii cu renume, Primaria orasului Iasi este gata sa bata palma cu Vinci, antreprenorul general al Carrefour in Romania si sa puna la dispozitia investitorului francez cinci hectare de teren in zona industriala a orasului. Conform specialistilor imobiliari, pretul terenului pus la dispozitie de primarie s-ar ridica la circa 8 milioane de euro.

Miscarea pe piata imobiliara este cu atat mai importanta pentru compania franceza cu cat, in cel mai scurt timp, aceasta urmeaza sa puna mana pe pamant tocmai in vecinatatea celor sapte hectare achizitionate deja, zona unde oferta de spatii industriale este aproape inexistenta.

Reprezentantii Vinci au avut in acest sens mai multe intalniri cu edilii primariei, cand si-au si prezentat intentiile de dezvoltare in zona. Pe scurt, francezii doresc concesionarea pe o perioada de 25 de ani a celor cinci hectare aflate in proprietatea primariei in zona numita Baza 3. Motivul este unul cat se poate de simplu.

Potrivit proiectului aflat in curs de autorizare, cei de la Carrefour vor sa construiasca un hipermarket pe o suprafata de 3,5 hectare si parcari supraetajate pe alte trei hectare.

Celelalte cinci hectare aflate in proprietatea primariei vor fi destinate constructiei unui Bricostore si amenajarii altor spatii de parcare. Numai ca in aceasta locatie isi desfasoara activitatea Directia de Servicii Publice Municipale (DSPM) si SC Citadin, societati care vor trebui mutate, pur si simplu, intr-o alta parte a orasului.

Surse din randul consilierilor locali ieseni au precizat pentru Adevarul ca parafarea oficiala a concesionarii terenului pentru Carrefour se va realiza abia dupa ce DSPM si Citadin vor fi mutate intr-o noua locatie.

Argumentul pentru care Primaria Iasi mizeaza pe sprijinirea proiectului Carrefour din zona industriala prin concesionarea terenului dotat cu toate utilitatile necesare este unul care tine de incasarile unor sume suplimentare la bugetul local.

Primarul orasului, Gheorghe Nichita, a sustinut, de altfel, in cadrul discutiei cu reporterii Adevarul, faptul ca astfel de proiecte, cum este si cel al Carrefour, trebuie incurajate dintr-un simplu motiv: investitorii straini de calibru au ocolit prea multa vreme Iasiul.

"Am avut chiar la sfarsitul saptamanii o serie de intalniri cu reprezentantii investitorilor francezi din Romania, intalniri care vor continua si in aceasta saptamana. Ce ne bucura in mod direct este faptul ca proiectul Carrefour va avea un efect social pozitiv ce ar duce la crearea a aproximativ 2.000 de locuri de munca pentru ieseni", a precizat Nichita.

In plus, primarul iesean zice ca primaria va realiza si o afacere foarte buna prin concesionarea terenului.

Integral in Adevarul