Varujan Vosganian va fi, cel mai probabil, comisarul european din partea Romaniei, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Conform declaratiilor de saptamana trecuta ale oficialilor, comisarul pentru Romania va fi anuntat de Jose Manuel Barroso cel tarziu pana pe 27 octombrie.

Vosganian este doctor in economie, ceea ce inseamna ca va lua in primire unul din portofoliile de resort.

Comisarii care detin, in acest moment, portofolii economice combinate sunt cei din partea Ungariei, Lituaniei si Irlandei, astfel ca, in cazul numirii lui Varujan Vosganian, acesta ar putea sa se ocupe de “Impozite”, “Uniune vamala”, “Programare financiara”, “Buget”, “Economie interna” sau “Servicii”.

Vosganian a absolvit in 1982 Facultatea de Comert in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, iar in 1991 a terminat si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Din 1998 este doctor in economie. A fost membru in CPUN, lider al Grupului Parlamentar al minoritatilor nationale (1992-1995), deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania (1990-1996) si senator UFD (1996-2000).

Este presedinte al Uniunii Armenilor din 1990 si membru PNL din 2003 (membru in Biroul Executiv).

Conform acelorasi surse, numele lui Vosganian s-a regasit pe lista scurta trimisa de premierul Calin Popescu Tariceanu lui Barroso, care mai ii cuprindea pe Anca Boagiu si Mihai Razvan Ungureanu. Printre cei avuti in vedere pentru acelasi post s-au aflat si Monica Macovei, Leonard Orban, Cristian David si Gyorgy Frunda.

Dintre cei trei "finalisti", Vosganian este perceput ca fiind cel mai apropiat de Calin Popescu Tariceanu, fiind si purtatorul de cuvant al PNL. Mihai Razvan Ungureanu, desi liberal, nu are acelasi avantaj. Ralatia dintre el si "gruparea Tariceanu" s-a racit mai ales dupa ce a refuzxat sa sustina initiativa de retragere a trupelor din Irak.

Democrata Anca Boagiu este una dintre apropiatele presedintelui Traian Basescu, cel care a si promovat-o intens in ultimii ani. Boagiu a aparut in prim-planul politicii in iunie 2000, cand a preluat Ministerul Transporturilor de la Traian Basescu, proaspat ales primar al Bucurestilor.

Nici la intoarcerea din Budapesta premierul Calin Popescu Tariceanu nu a facut nici un fel de referiri la candiatii pentru acest post.

"Este o procedura intre Guvern si presedintele Comisiei Europene si nu pot face mai multe dezvaluiri. Printre altele pentru ca va fi o singura persoana nominalizata si n-as vrea sa creez probleme de imagine celorlalti de pe lista", s-a rezumat sa declare Tariceanu.

El a adaugat ca a discutat aceasta problema cu Barroso la Budapesta, unde au stat unul langa celalalt la dineul oficial.

Primul ministru sustine ca nu exista o data limita pana la care sa fie nominalizati comisarii europeni, dar ca aceste anunturi nu vor intarzia prea mult. Dupa nominalizaerea de catre Barroso, cei doi candidati, roman si bulgar, vor trebui audiati si validati de Parlamentul European. "Aveti putin rabdare", a adaugat zambind Tariceanu.