Marea majoritate a dezvoltatorilor de pe piata imobiliara din Bucuresti au preferat in ultimii ani sa se concentreze pe dezvoltarea unor mici ansambluri imobiliare, cu pana la 100 de unitati, pentru cumparatorii cu venituri mari. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara A1 Real Estate, niciun ansamblu finalizat pana acum nu a fost destinat clasei medii.

Maximizandu-si profiturile unei investitii mici, dezvoltatorii si-au atins obiectivele; oferta de pe piata, insa, a crescut doar cu un mic procent.

In ciuda scaderii numarului populatiei, Romania se confrunta cu lipsa spatiilor de locuit. Astfel, in medie, fiecare roman are doar 55% din suprafata locuibila a unui ungur, si doar 34% din cea a unui german.

Analistii companiei A1 Real Estate estimeaza ca in prezent doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de aproximativ 1.500 euro pe luna, au puterea financiara de a achizitiona o locuinta noua.

Daca toate proiectele anuntate vor fi terminate la timp, pana in 2011 vor fi livrate aproximativ 20.000 de apartamente in Bucuresti, nivel cu mult mai mic decat cererea.

Facand o comparatie, pe piata din Budapesta au fost livrate, incepand cu anul 2002 peste 70.000 de apartamente noi, cele mai multe dintre ele fiind destinate clasei mijlocii, iar alte 10.000 de apartamente sunt construite, dar nu sunt inca vandute.

Majoritatea apartamentelor anuntate pe piata bucuresteana pentru clasa medie au preturi cuprinse intre 800 si 1.200 de euro pe metrul patrat, plus TVA. Cumparatorul plateste insa acelasi pret si pentru suprafetele comune (o parte din casa scarii si intrarea in bloc), terase si alte spatii care nu sunt clasificate drept locuibile.

In ceea ce priveste cladirile de birouri, suprafata totala a spatiilor de birouri din Bucuresti este de doar 900.000 de metri patrati, fata de 1.650.000 de metri patrati din capitala Ungariei, oras care are insa 200.000 de locuitori mai putin decat capitala Romaniei.

O situatie similara se intalneste in cazul spatiilor de birouri de clasa A. In timp ce piata bucuresteana asigura circa 250.000 metri patrati de spatii de birouri, in Budapesta o suprafata aproape dubla poate fi calificata ca reprezentand spatii de birouri clasa A, nivelul chiriilor fiind comparabil.

Piata spatiilor industriale, de depozitare si logistica, a renascut incepand din vara anului trecut, insa suntem inca mult in urma Ungariei, se arata in studiu. Astfel, in jurul Bucurestiului s-au construit in ultimii ani doar 300.000 de metri patrati de spatii logistice moderne, fata de 840.000 metri patrati in zona Budapestei.

Cu toate acestea, in 2005 au fost livrati circa 90.000 de metri patrati si se estimeaza ca in acest an peste 120.000 de metri patrati vor fi disponibili pe piata spatiilor industriale.

Potrivit analistilor companiei, piata imobiliara romaneasca ramane punctul fierbinte al afacerilor investitionale. Marile fonduri de investitii, cu un capital disponibil de peste 100 milioane euro, sau micii investitori, cu numai 100.000 euro, pot gasi aici un produs bun care le va garanta castiguri mai mari decat in Uniunea Europeana.

Compania A1 Real Estate este detinuta de compania A1 Immobilien AG, cu sediul in Elvetia, si are 130 de angajati care lucreaza in biroul recent deschis din Bucuresti, in sediul din Elvetia si in reteaua de agentii prezenta in Budapesta.