Aveti datorii la creditul cu buletinul, la imprumutul pentru nevoi personale, la telefon sau chiar la o alta persoana sau o alta firma? Atentie, riscati sa va treziti la usa, in cel mai scurt timp, cu recuperatorii de datorii neplatite la timp. Nu va asteptati insa la niste zdrahoni cu cagule pe fata, inarmati pana in dinti.

O echipa de doi-trei tineri, de pana in 40 de ani, politicosi, "dotati" cu studii economice sau juridice, va incerca, mai intai "pe cale amiabila", sa va aduca aminte de datoriile pe care le aveti.

70-90% din cazuri, rezolvate pe cale amiabila

Se pare ca de cele mai multe ori varianta "pacifista" tine."Circa 70-90 la suta din cazuri sunt rezolvate pe cale amiabila.

De exemplu, in cazul unei persoane care are un credit restant, reprezentantii nostri, persoane specializate, ii pot propune pe loc inclusiv variante de refinantare, printr-un alt credit", povesteste Ina Moldoveanu, director Marketing in cadrul firmei de avocatura Urban & Asociatii, specializata in recuperarea si colectarea creantelor.

Firma incearca recuperarea restantelor de la orice tip de debitor, persoana fizica sau juridica, din orice domeniu de activitate. In situatia in care varianta amiabila nu da roade, se apeleaza la justitie.

Si, pentru ca "bucuria" sa fie deplina, in paralel se opereaza si inscrierea incidentului de plata si a debitorului in bazele de date oficiale ale institutiilor interesate sau obligate sa cunoasca starea de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice.

"Faza litigioasa se parcurge prin avocatii colaboratori, sau pentru creantele cumparate de noi de la creditori si prin consilierii nostri juridici", explica Moldoveanu. In ultima instanta se ajunge la executarea silita a debitorului.

Profilul datornicului- barbat, 35 de ani, bucurestean, cu imprumut de nevoi personale

Dar care este profilul datornicului? Barbat, cu varsta in jur de 35 ani, bucurestean, cu datorii la creditele de nevoi personale. Si constantenii, doljenii sau iesenii se afla in topul debitorilor. "In general, datornicii «uita» sa isi plateasca sumele datorate sau spun ca au investit banii in alte afaceri", mai spune Moldoveanu.

Potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, o alta companie care se ocupa de recuperarea creantelor, atunci cand vine vorba de datorii, femeile sunt mult mai atente, rezultatele strudiului aratand ca circa 60 la suta din restantieri sunt barbati.

Dintre cele 15.000 de cazuri de debitori aflate in portofoliul Coface Romania, aproape 90% se inregistreaza in cazul imprumuturilor sub 1.000 euro, in timp ce doar 1,2 la suta reprezinta restante mai mari de 3.000 euro. La polul opus, cele mai putine restante au fost inregistrate de catre cei care si-au luat credite auto si credite pe card.

In ultima vreme, specialistii sunt de parere ca datoriile romanilor sunt din ce in ce mai mari pentru ca, pe de o parte, tentatiile sunt din ce in ce mai mari, iar pe de alta parte, expunerea pe care romanii o accepta la noi cheltuieli este mai mare decat posibilitatile lor reale de a acoperi datoriile.

Insa nici recuperarea sumelor datorate nu este atat de facila, daca tinem cont ca, potrivit statisticilor firmelor de profil, mai bine de o treime dintre debitori nu mai locuiesc la aceeasi adresa si cam tot atatia nu mai au acelasi loc de munca cu cel declarat la obtinerea imprumutului.

In ce priveste rata de recuperare a restantelor, acelasi studiu al Coface arata ca bucurestenii se afla pe unul dintre ultimele locuri, doar 13,2 la suta din cazuri fiind rezolvate cu succes.

Spatele politic - scos in fata

Nici oamenii politici nu au o memorie mai buna, cand vine vorba de scadente. Reprezentantii Urban & Asociatii spun ca, in ultimul timp, in spatele multora dintre marii datornici se afla politicieni, numele lor fiind folosit de datornic pentru a-i "intimida" pe recuperatori.

"Constatam ca, in ultima vreme, mai ales la dosarele in care debitele sunt de minim 50.000 RON, sunt implicate persoane care au legatura directa sau indirecta cu sfera politica. Discutam de zona tuturor partidelor politice din Romania. Deseori oamenilor nostri li s-a spus: "Bai, tu nu stii cine sunt eu, pe cine am in spate?", mai povesteste Moldoveanu.

Potrivit acesteia, un alt caz a fost acela al unui debitor care aparea in ziarele centrale ca in urma cu cativa ani a suferit un transplant de inima, care a aparut in bazele de date ale Urban & Asociatii ca dand o teapa de un miliard de lei, emitand o fila CEC fara acoperire, insa afirmand prin presa ca traieste dintr-o pensie de doar 200 RON.

Integral in Gandul