Inspectorii de specialitate din Ministerul Educatiei sint cei care verifica daca profesorii isi predau lectiile „ca la carte“. Dar cartile le scriu tot ei si nu de putine ori le si impun.

In Directia de invatamint preuniversitar din Ministerul Educatiei sint peste 20 de inspectori de specialitate care scriu manuale scolare si carti de teste pentru capacitate, bacalaureat si olimpiade, dar tot ei sint cei care elaboreaza metodologii si subiecte pentru aceste teste, evalueaza periodic programa scolara, manualele alternative si materialele didactice auxiliare.

Secretarul de stat pentru invatamintul preuniversitar, Dumitru Matei, recunoaste ca a vazut carti cu teste de bacalaureat scrise de subalternii sai, insa nu vede cu ochi buni rivna cu care inspectorii scot manual dupa manual. „Ei au statut de functionari publici si atunci sint in incompatibilitate. Nu cred ca este corect si legal.

Ei au un aport la conceperea programei scolare si urmaresc in teritoriu ca lucrurile sa se desfasoare in normalitate. Ei au voie sa scrie carti, romane, dar nu manuale scolare“, explica Dumitru Matei.

Directoarea Directiei in care lucreaza inspectorii, Liliana Preoteasa, spune ca asemenea practici „nici nu sint interzise, dar nici nu se aproba“.

„Intr-adevar inspectorii sint autori de manuale, dar unii le-au scris in 1995 cind nu aveau functia de inspectori, plus ca o parte dintre manuale nu au fost cumparate de minister, prin licitatie, ci sint pe piata si le poate cumpara oricine.“

Manevre cu literatura universala

Doina Rusti, conferentiar si specialist in istoria culturii si civilizatiei, a avut probleme la evaluarea de anul acesta a manualului de literatura universala, desi are experienta ca autor a opt manuale de liceu. „Manualul inspectoarei de limba romana, Miorita Got, a intrat dupa contestatii, desi nu participase la licitatie.

Faptul ca intre manualele intrate pe usa contestatiilor, ca sa zic asa, se afla unul semnat de inspectorul ministerial mi se pare jenant. Un inspector ar trebui sa fie arbitru in problema manualelor, si nu jucator. Mai mult, la consfatuirile anuale inspectorii se intilnesc cu oamenii din tara si isi fac reclama la manuale“, spune Doina Rusti.

Miorita Got are manuale de limba romana aparute si in 2006, unele fiind si pentru admiterea la liceu, bacalaureat sau admiterea in ivatamintul superior. Inspectoarea a refuzat sa comenteze.

Promovarea testelor de istorie

Exista si siuatii in care manualele sint scrise de rudele inspectorilor din minister. O profesoara de istorie de la o scoala din Focsani, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, povesteste cum Nicoleta Dumitrescu, sotia inspectorului de istorie, Doru Dumitrescu, „an de an isi baga manualele in scoli cu ajutorul sotului“.

„Interesant e ca scrie si manuale de teste pentru examenele nationale, pe care chiar eu le-am luat pentru copii de la Inspectoratul Scolar Vrancea, desi vinzarea lor ar trebui sa se faca la taraba, nu prin inspectorat“, spune profesoara.

Nicoleta Dumitrescu are teste de istorie pentru bacalaureat care apar in fiecare an si costa 98.000 de lei vechi si o Istorie de clasa a XII-a care costa aproape 200.000 de lei. Rasplata autorilor este confidentiala.

Daniela Papadima, directoarea Editurii Humanitas, unul dintre editorii cartilor Nicoletei Dumitrescu, spune ca „in general, autorii primesc 8% din vinzari, dar procentul difera de la o editura la alta“.

Harul scriitoricesc

Nicolae Ilinca, inspector de geografie in cadrul ministerului, nu vede nimic gresit in a scrie manuale. „Prin Constitutie am dreptul de a scrie. Pot sa scriu tot ce vreau eu, de la scrisori pina la manuale scolare. Iar profesorii au libertatea sa aleaga ce manual doresc.

Integral in Cotidianul