Comisia SRI a finalizat raportul referitor la Omar Hayssam, in care se arata ca Serviciul nu este responsabil de disparitia sirianului implicat, anul trecut, in rapirea celor trei ziaristi romani aflati in Irak.

Parlamentarii au ajuns la concluzia ca, desi Hayssam era cercetat in mai multe dosare de urmarire penala, DIICOT, care se ocupa de combaterea crimei organizate si a terorismului, nu a mai solicitat Serviciului sa-l monitorizeze pe acesta dupa eliberarea din inchisoare.

In lipsa acestei cereri, "SRI nu-i mai reveneau responsabilitati in urmarirea inculpatului". Mai mult, comisia a constatat ca Serviciul a sprijinit actiunile Parchetului General si ale DIICOT prin expertize, rapoarte si activitati specifice in ceea ce-l priveste pe sirian.

Raportul mai precizeaza ca Omar Hayssam a fost in atentia SRI incepand cu anul 1995, fiind urmarit pentru contrabanda cu tigari si cafea, devalizarea unor societati aflate in procedura de privatizare, evaziune fiscala si tranzactii ilegale de material lemnos din judetele Bacau, Suceava, Neamt.

Integral in EVZ