Jeff Skilling, fostul director executiv al companiei americane Enron, a fost condamnat luni la 24 de ani de inchisoare pentru frauda financiara care a dus la distrugerea companiei si a dus la saracirea a mii de oameni. Skilling s-a declarat dezamagit de sentinta si a anuntat ca va face recurs impotriva celor 19 capete de acuzare formulate impotriva sa.

Judecatorul care a pronuntat sentinta i-a permis lui Skilling sa ramana in libertate pana la convocarea de catre Directia Penitenciarelor, masura care va fi luata in urmatoarele 90 de zile. Fostul sef al Enron este, insa, in arest la domiciliu, fiind monitorizat cu ajutorul unei bratari plasate pe glezna.

Skilling va fi, de asemenea, obligat sa plateasca 45 de milioane de dolari investitorilor care au pierdut miliarde in momentul in care compania s-a desfiintat.

In momentul de varf al activitatii sale, Enron era cunoscuta drept cea de-a saptea corporatie, ca marime, din Statele Unite. Ea s-a prabusit in anul 2001, in cadrul celui mai mare faliment din istoria SUA, in urma informatiilor privind ascunderea datoriilor si majorarea artificiala a profiturilor.

Se estimeaza ca prabusirea concernului Enron i-a costat pe angajatii si investitorii sai peste 60 de miliarde de dolari.

Cazul Enron a dus la adoptarea unei legi prin care presedintii de corporatii sunt obligati sa declare ca inteleg situatia financiara si isi asuma responsabilitatea pentru ea.

Falimentul Enron a obligat si alte companii, cum ar fi Worldcom, sa recunoasca faptul ca au recurs la diverse tertipuri pentru a face ca finantele lor sa arate mai bine decat erau in realitate.