Romania se afla pe locul 58 in clasamentul mondial al libertatii presei facut public marti de organizatia Reporters sans frontieres, la egalitate cu Polonia, Hong Kong si Fidji. Bulgaria a ajuns pe locul 35, impreuna cu Franta, Australia si Mali. Jurnalistii beneficiaza de cea mai putina libertate in Coreea de Nord, Turkmenistan si Eritreea.

Romania a reusit sa urce 12 locuri de la editia din 2005 a clasamentului, dupa ce calomnia si insulta au fost dezincriminate penal.

Una dintre cele mai abrupte caderi in clasament, din 2002 incoace, este a Statelor Unite ale Americii, care au ajuns de pe locul 17 pe 53.

"Relatia dintre presa si administratia presedintelui George W. Bush s-a deteriorat de cand politicienii, invocand securitatea nationala, considera suspect orice jurnalist care pune sub semnul intrebarii "razboiul contra terorismului". In plus, justitia federala nu recunoaste privilegiul presei de a pastra secrete sursele de informare", sustin autorii clasamentului.

"In fiecare an, tari din zone mai putin dezvoltate urca in clasament si se pozitioneaza chiar inaintea unor tari Occidentale sau a SUA. Asta este o veste buna si arata inca o data ca, desi sunt mai sarace, unele tari pot fi foarte atente in ceea ce priveste libertatea de expresie.

Asta in timp ce erodarea libertatii presei in SUA, Franta si Japonia este extremd e alarmanata", sunt de parere reprezentantii RSF.

Printre primele 15 tari din clasament, 13 sunt membre ale Uniunii Europene, lor adaugandu-li-se Norvegia si Elvetia.

Din cele 25 de state membre, Polonia se situeaza pe cel mai jos loc, din cauza cresterii numarului de cazuri de cenzura. Autorii clasamentului sustin ca in Polonia au devenit obisnuite cazurile de pedepsire cu inchisoarea a defaimarii, dar si insultele la adresa demnitatii umane si pe motive religioase.

Fostele tari sovietice se afla in coada clasamentului european.