Estonia se invecineaza cu Letonia in partea de sud si cu Rusia in partea de est, fiind separata de Finlanda, la nord de ingustul Golf al Finlandei si de Suedia, la vest, de Marea Baltica. Este tara membra a Uniunii Europene din data de 1 mai 2004 si membru NATO din martie 2004.

Capitala tarii este Tallinn, un oras celebru mai ales pentru zona Orasului Vechi medieval, foarte bine pastrata, precum si pentru viata de noapte cu un ritm trepidant. In ultimul rand inb Tallinn au aparut numeroase localuri moderne, care ofera meniuri traditionale si internationale de buna calitate, la preturi accesibile, precum si numeroase cluburi.

Cei care vor dori sa viziteze regiunea din jurul capitalei vor avea sansa de a descoperi de ce Estonia este numita tara celor 1000 de insule.

Puteti descoperi astfel atat peisajele incredibile sau zona de coasta, cat si casele vechi, cu o arhitectura care aminteste de secolele trecute, atat de diferita de orasul modern. Pentru ca Tallinn iese in evidenta ca un oras contemporan, in intregime refacut in pas cu noile gusturi, arhitectura inedita si avangardista.

Datorita situarii - in partea de nord a Europei si in apropiere de Rusia, care ofera o imensa piata de desfacere - Tallinn s-a dezvoltat rapid, devenind un centru atragator pentru investitori din intreaga lume, iar in prezent analistii considera exemplul Estoniei ca cel mai bun din Europa estica in privinta investitiilor straine, a caror valoare creste constant.

De aici puteti ajunge destul de usor cu avionul in alte orase importante din tarile nordice sau Rusia. Astfel, Helsinki se gaseste la 82 km, Riga la 280, Sankt Petersburg la 315, Moscova la 860 iar Berlinul la 1030.

Tallinn este si un important centru cultural al regiunii, cel mai important eveniment fiind festivalul "Zilele Vechiului Oras", care are loc in fiecare an la inceputul lunii iunie.

In luna decembrie Tallinn devine capitala filmului european, aici avand loc Festivalul de Film Black Nights, iar in tot cursul anului sunt organizate manifestari culturale diverse, de la concerte de jazz si muzica clasica la festivaluri.

Din punct de vedere economic Estonia depinde de capitala si suburbiile acesteia, responsabile pentru aproape jumatate din produsul intern brut, aici fiind situate si peste jumatate din companiile straine. Economia Estoniei se bazeaza in buna masura pe relatiile stranse cu Finlanda si Suedia, dar si pe o economie liberala care este favorabila investitorilor straini.

Dezvoltarea rapida a infrastructurii comunicationale a facut ca tehnologiile moderne si in special Internetul sa fie mai folosite decat in alte state europene mult mai dezvoltate.

Spre exemplu aproape jumatate din populatie are acces permanent la Internet, 10 la suta foloseste Internetul pentru operatiuni bancare si pentru a-si plati taxele, iar unul din doi locuitori are un telefon mobil.

Populatia capitalei Tallinn este de aproximativ 400.000 de locuitori, jumatate fiind estonieni, aproximativ 40 la suta rusi si 10 la suta reprezentand diversele minoritati.

Estonia este o tara toleranta, cu o imagine etnica eclectica, aici gasindu-se reprezentanti ai peste 120 de minoritati diverse, cel mai bine reprezentanti fiind rusii, ucrainienii, finlandezii, dar si tatarii, polonezii, evreii, germanii sau armenii. In medie fiecare al treilea locuitor al tarii provine dintr-o minoritate.

Scurta istorie a Estoniei

Inca din secolul X vechii estonieni se stabilisera in aceasta zona, pe coasta Golfului Finlandei, regiune care juca un rol crucial in negotul epocii. In 1219 partea de nord a Estoniei de astazi este cucerita de catre danezi, condusi de Regele Waldemar al doilea, care va construi ulterior o cetate de piatra la Toompea. In timp, cetatea se va transforma intr-o infloritoare asezare.

In 1248 Tallinn devine la randul sau oras. Perioada dintre 1219 - 1346, cunoscuta sub numele de perioada daneza, s-a dovedit deosebit de benefica pentru Estonia. Orasul Tallinn s-a dezvoltat rapid, s-a construit o retea de strazii, s-a infiintat o ghilda locala, s-au construit biserici si manastiri, depozite si cladiri de aparare.

Inte 1347 - 1561 s-a construit Orasul Vechi, pastrat si astazi si una dintre zonele de atractie pentru capitala estoniana. Din 1561 si pana in 1710 istoria Estoniei este marcata de asa-numita perioada suedeza, cand din cauza numeroaselor razboaie comertul are de suferit, iar Tallinn trece printr-o perioda de criza, mai ales din cauza conflictului cu Rusia.

Aceasta este invingatoare, iar in 1710 orasul capituleaza, intrand sub influenta ruseasca.

Este o perioada prospera pentru Estonia, Tallinn revenind la statutul de centru comercial, mai ales datorita legarii de Sankt Petersburg printr-o retea de cale ferata. Dezvoltarea industriala rapida si existenta unei imense piese de desfacere in Rusia fac din Tallinn un centru comercial si cultural in continua evolutie.

Dupa o perioada in care tara s-a aflat sub dominatie ruseasca, pe 24 februarie 1918 Comitetul Estonian declara indepenta tarii, ca Republica Estonia, cu un regim democratic, profitand de efectele Revolutiei din Rusia.

Noul guvern organizeaza apararea in fata atacului fortelor bolsevice si incepe Razboiul de Independenta, castigat in 1920 de Estonia, an in care Tallinn devine si capitala republicii.

Aceasta perioada de independenta se termina insa in timpul celui de al doilea razboi mondial, in iunie 1940, cand trupele sovietice ocupa Estonia. Republica isi pierde astfel statutul de natiune suverana, fiind impus un regim sovietic. Intre 1944 - 1991 Estonia este una dintre republicile URSS, orice tentativa de revolta fiind practic lipsita de sanse.

Abia dupa prabusirea URSS Estonia redevine stat independent, ultimele trupe rusesti retragandu-se pe 29 august 1994, marcand astfel adevaratul final al razboiului pentru Estonia.

Peste zece ani, pe 1 mai 2004, Estonia devenea membra a Uniunii Europene.