Anuntul final de privatizare a companiei Antibiotice Iasi va fi facut in prima parte a lunii noiembrie, iar pana la sfarsitul lunii decembrie a acestui an, ultimii doi ofertanti ramasi in cursa pentru privatizare vor depune oferte financiare imbunatatite si finale, in baza carora va fi selectat castigatorul, a anuntat marti Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Clauzele contractului de privatizare vor fi negociate incepand din luna ianuarie 2007.

Potrivit informatiilor autoritatii, presedintele AVAS, Razvan Orasanu a respins luni, 23 octombrie, solicitarea facuta de salariatii societatii Antibiotice de cumparare in conditii preferentiale a unui pachet de 10% din actiunile companiei.

Orasanu a precizat ca nu a dat curs solicitarii salariatilor companiei pentru ca astfel ar fi redus pachetul majoritar de 53,02%, detinut de stat la Antibiotice, fapt ce ar fi diminuat interesul potentialilor investitori care isi doresc un pachet majoritar.

Demersul liderilor sindicali a fost motivat de rezultatele foarte bune obtinute de companie ca urmare a activitatii pe care au desfasurat-o.

„Pachetul de actiuni detinut de stat ar fi redus sub 51%, ceea ce ar diminua semnificativ interesul potentialilor investitori, care isi doresc un pachet de control (...). Interesul manifestat de potentialii investitori este pentru un pachet de control de 60-70% de actiuni. AVAS detine 53,027% din capitalul social al Antibiotice”, se arata in comunicatul de presa al AVAS.

Pentru a valorifica cat mai bine actiunile detinute de stat, AVAS a initiat discutii cu actionarii minoritari pentru vanzarea unui pachet de control, in cadrul unei oferte comune.

Potrivit strategiei de privatizare a companiei, anuntul final de privatizare a companiei va fi facut in prima parte a lunii noiembrie, iar autoritatea va selecta ofertele primite in functie de anumite criterii de precalificare. Companiile selectate vor depune oferte financiare in a doua parte a lunii decembrie.

In baza ofertei financiare, depuse de potentialii ofertanti, AVAS ii va selecta pe primii doi, iar pana la sfarsitul lunii decembrie, primii doi ofertanti ramasi in cursa pentru privatizare vor depune oferte financiare imbunatatite si finale, in baza carora va fi selectat castigatorul. Clauzele contractului de privatizare vor fi negociate incepand din luna ianuarie 2007.

AVAS a publicat la data de 16 octombrie anuntul preliminar privind intentia de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut la Antibiotice Iasi. Vanzarea pachetului de 53,0173% din capitalul social al societatii se va face prin negociere, catre un investitor sau un consortiu de investitori.

Antibiotice Iasi este ultimul producator de produse farmaceutice de baza la care statul mai detine pachetul majoritar de actiuni. Societatea se afla in prima prioritate a planului de privatizare al AVAS pentru anul 2006.

Compania este listata in categoria I pe Bursa de Valori Bucuresti, cu o pondere de 3,41% din indicele BET, si o capitalizare de aproximativ 185 milioane euro.

Compania preconizeaza dublarea productiei de medicamente pana in 2007, fata de nivelul sau din 2003, de 731 milioane euro. In anul 2005, productia a crescut cu 31,2% fata de 2004, plasand astfel Antibiotice in topul celor mai importanti zece producatori de medicamente. In prezent, compania se afla pe locul al treilea in topul producatorilor de medicamente de pe piata din Romania.