Guvernul chinez intentioneaza sa instituie o noua regula pentru utilizatorii de internet: cei care isi creeaza un blog vor trebui sa se inregistreze cu numele real, informeaza agentia de presa chineza Xinhua.

Desi cei aproximativ 17 milioane de “bloggeri” din China vor putea sa isi foloseasca in continuare pseudonimele online, noul sistem le va solicita insa inregistrarea sub numele real.

Aceasta masura “inevitabila” este necesara pentru obtinerea unui echilibru intre libertate si folosirea responsabila a internetului, a declarat Huang Chengqing, presedintele institutiei chineze responsabile cu securitatea internetului, citat de agentia de presa oficiala Xinhua.

“firewall-ul chinezesc”

Guvernul chinez este foarte preocupat de modul in care este folosit internetul. In presa internationala e des intalnit termenul de “chinese firewall”, facandu-se o comparatie intre sistemul de siguranta al sistemului de operare Windows si cel al web-ului chinez.

Sunt monitorizate si cenzurate cautarile si informatiile furnizate de google.cn, varianta chineza a motorului de cautare Google, de Yahoo! sau MSN. Accesul la varianta chineza a enciclopediei online Wikipedia e partial restrictionat, iar majoritatea site-urilor apartinand organizatiilor internationale de aparare a drepturilor omului sunt blocate.

In raportul publicat in septembrie de organizatia Amnesty International, “China: Olympic countdown to human rights reform”, se trage un semnal de alarma referitor la ingradirea accesului la informatie in China, internetul, dar si celelalte mijloace de informare fiind strict controlate de guvern.