Parlamentarii europeni de extrema dreapta vor sa infiinteze un grup politic in cadrul adunarii parlamentare, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, potrivit siteului Euobserver. Pentru a reusi, ei au nevoie de adeziunile a cel putin 19 membri din cinci tari ale Uniunii.

"Ne asteptam ca acest partid sa ia nastere la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor", a declarat Bruno Gollnisch, membru al PE si secretar general al Frontului National din Franta.

Alaturi de Frontul National, care are sapte parlamentari, partidul flamand Vlaams Belang, cu trei parlamentari, Partidul Libertatii din Austria si Liga Nord, cu unu, respectiv trei parlamentari, ar mai putea adera la aceasta initiativa si parlamentari independenti.

Potrivit lui Bruno Gollnisch, presedintele Frontului National - Jean-Marie Le Pen, va organiza, in perioda 10-12 noiembrie, un miting langa Paris la care spera sa ia parte mai multe partide de orientare similara din Europa.

Unele din aceste partide vor lua parte in aceasta saptamana la o intrunire pentru a cadea de acord asupra platformei politice.

"Incercam sa facem acest lucru de multi ani", a declarat Frank Vanhecke, parlamentar european si presedintele partidului Vlaams Belang. "Acum suntem foarte aproape de a reusi acest lucru", a adaugat Frank Vanhecke.

In anul 2001, un acord intre Liga Nord, Vlaams Belang si Frontul National a fost considerat ilegal de Curtea Europeana de Justitie, deoarece nu aveau o platforma politica.