Declaratiile de avere au fost o nesecata sursa de inspiratie pentru presa si procuratura. Din rubricile lor au rasarit matusa Tamara, chitantele lipsa ale lui Dan Ioan Popescu si drepturile de autor umflate ale lui Marko Bela.

In spatele declaratiilor se intrezaresc viloaiele cu piscina, se intind cat vezi cu ochii parcuri auto de limuzine, stralucesc bijuteriile, gem seifurile din metal nemtesc si dau pe dinafara conturile in valutele lumii.

Pasunile, padurile, mosiile si lacurile, denumite "luciu de apa", adasta in declaratiile de avere ale parlamentarilor cinstiti, pentru ca nimeni nu a putut dovedi ca ele sunt "nejustificate". Si nu va putea s-o faca nici pe viitor. Lupta alesilor pentru golirea de continut a ANI, mai precis pentru stoparea controlului averilor, este pe cale sa fie incununata de succes.

Daca nu are iz penal, situatie in care averea se duce direct la Parchet, ea poate ramane "nejustificata" mult si bine, in tot cazul, pana cand respectivul se hotaraste s-o rupa cu politica si sa se apuce pe fata de afaceri.

Uniti in dorinta de a-si proteja bunurile de ochii indiscreti, parlamentarii UDMR, PSD, PC si PRM au obtinut o victorie sumbra in lupta impotriva coruptiei si a electoratului. Ei nu numai ca au blocat controlul efectiv al averilor, dar au deschis larg portile pentru dosirea acestora la sanul generos al famigliei largite.

De acum inainte, sub incidenta legii vor intra doar rudele de gradul intai, asa ca matusile si nepotii vor ramane nestiuti si bogati, iar cumetrii si cumnatii vor deveni actionari la firmele alesilor. Matusa Tamara va deveni emblema gratioasa a unor vremuri de trasparenta si apogeu in lupta impotriva coruptiei.

Parlamentarii Aliantei UDMR-PSD-PC pot rasufla usurati, intrarea in Europa ar putea aduce cu sine amnistia multor averi hotesti. Putin probabil ca Uniunea Europeana sa gaseasca ac de cojocul demnitarilor care vor sa-si puna la adapost chiverniseala din timpul succesivelor mandate!

Monica Macovei a pierdut partida si singurul lucru pe care il mai poate face este sa atentioneze electoratul. Plina de invataminte va fi insa atitudinea premierului si a presedintelui. Calin Popescu Tariceanu nu da semne ca intentioneaza sa treaca la o pozitie de forta, adica sa-i cheme la ordine pe Marko Bela si Dan Voiculescu si sa le puna in discutie prezenta in Alianta.

Probabil ca nu i se pare o cauza suficient de importanta pentru a-si risca scaunul de premier. Pe de alta parte, coruptia nu a fost cap de afis pe agenda Palatului Victoria, asa ca lui Tariceanu nu i se poate cere sacrificiul suprem al functiei.

Cu presedintele Traian Basescu lucrurile stau altfel, el a castigat alegerile cu tema anticoruptiei, a acuzat grupurile de interese, structurile oligarhice, a clamat transparenta averilor si controlul lor. Pana in acest moment, presedintele nu a intervenit in chestiunea ANI, dupa modelul Ordonantei DNA, ceea ce ridica unele semne de intrebare, dar timpul nu este pierdut.

O reuniune la Cotroceni in care sa le explice ungurilor si conservatorilor ce asteapta opinia publica de la ei n-ar strica. Si, daca acestia tot nu inteleg, mai are posibilitatea sa nu promulge legea. Iar in final, ce ocazie mai buna sa demonstreze cat de corupt, rapace si nefunctional este actualul parlament. Imbogatirea alesilor este o tema cu mare impact electoral in campanii.

Straniu ar fi doar sa nu faca nimic. Caz in care s-ar putea spune ca nu securitatea l-a invins, ca pe altii, ci batrana matusa Tamara, cu numerosii ei nepoti parlamentari.