Pana la urma secretul din plicul dlui Tariceanu s-a aflat: numele comisarului european ar fi cel al senatorului Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL si mai ales al premierului si, dupa cum a marturisit insusi nominalizatul, un bun ghicitor in palma si in cafea.

Un adevarat tata Omida, care ar putea ghici astfel planurile UE de la primul zat si de la primele palme - care n-au intarziat sa apara: Germania si Anglia vor sa introduca restrictii pentru forta de munca din Romania si Bulgaria.

Numele dlui Vosganian l-a pus, asadar, in miscare pe dl Basescu care se teme ca senatorul liberal n-ar putea trece de votul in Parlamentul European unde ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu ar avea mai multe sanse.

Daca ghicitul in plic se confirma, inseamna ca pentru dl Tariceanu singurul criteriu de apreciere este apartenenta la propriul club, lucru care s-ar putea sa-l coste in perspectiva electorala.

Cum partidelor le-a intrat in cap, in lipsa de altceva, ideea alegerilor anticipate, ultimele sondaje IMAS si INSOMAR au fost primite cu mai multa pasiune decat de obicei: cand n-ai alte solutii te agati de alegeri sperand ca ele iti vor aduce tot ce n-ai.

Dl Vasile Dancu a declarat-o deschis: "cel mai bun sondaj este un scrutin electoral" - convins fiind ca o campanie bogata face dintr-un partid ghebos un fat-frumos. Deocamdata PSD se invarte in jurul a plus-minus 23% iar intentia dlui Sorin Oprescu de a prelua conducerea pacientului si incercarile lui "Vanghele" de a-l stopa nu anunta procente in plus.

Desi stau mult mai bine in sondaje decat intre ei, liberalii si democratii, in loc sa ia aminte la cifrele cu care-i crediteaza electoratul (46%) prefera sa se uite la cifrele care-i despart. Si PNL, si PD uita zicala: rau cu rau dar mai rau fara rau. Cel mai derutat este Gigi Becali: IMAS l-a cocotat la 13% iar INSOMAR l-a trantit la 5%.

Izbitura l-a facut pe Becali sa acuze "masinatiile" dlui Basescu pe care l-a si amenintat: "daca nu ma pune prim-ministru il detronez", amenintand totodata ca va candida pentru un loc de europarlamentar: "o sa fiu armasarul care sa trag caruta in Parlamentul European". Omul confunda parlamentul cu grajdul. Iata ce inseamna sa faci din tantarul Gigi armasarul Becali.

Dl Talpes sustine insa ca "multe persoane santajabile au fost dirijate sa ajunga in pozitii avantajoase" desi au colaborat cu servicii secrete straine. Cunoastem. Chestiunea e ca nimeni nu da nume. Toti le tin in plic - implicandu-se astfel in politica.