Comemorarea a 50 de ani de la Revolutia maghiara indreptata impotriva sovieticilor a fost confiscata de puterea de la Budapesta. Multi cetateni care si-ar fi dorit sa participe la aceste manifestari au fost insa opriti de fortele de ordine sa ajunga in Piata Kossuth, in fata Parlamentului, unde se desfasurau evenimentele oficiale. Chiar si opozitia a fost nevoita sa marcheze momentul separat.

Gyurcsany: Politia a intervenit impotriva unei minoritati agresive

Fortele de ordine, au profitat de acest lucru si au impins populatia iesita in strada exact inspre mitingul comemorativ al FIDESZ, fapt care, ulterior, a dus la violente. Politia, jandarmii si chiar trupe de graniceri, carora li se adugau trupe de asalt, au imprastiat in repetate randuri demonstrantii, fie ei si cetateni pasnici.

Unii demonstranti au acuzat politistii calare ca au facut uz chiar si de sabiile din dotare, cu care au lovit demonstrantii, altii acuzand faptul ca politistii au tras in plan orizontal, adica exact in demonstranti, atat cu loviturile de gaz lacrimogen cat si cu gloanetele de cauciuc..

Fortele de ordine au batut chiar si turisti straini - un italian a ajuns la spital, amenintand ca se va adresa Ambasadei Italiei. Alti turisti nu au mai putut sa se intoarca la hotel, intrucat hotelul se afla in centru. La fel, fortele de ordine au agresat populatia aflata in oras, pe terase si in localuri, unii "vinovati" de a-si fi luat cina.

Parlamentar FIDESZ agresat de fortele de ordine

De asemenea, un parlamentar al opozitiei, Revesz Mariusz, a fost lovit in cap de gloantele de cauciuc si si-a pierdut cunostinta in strada, trezindu-se direct la spital, cu capul bandajat si cu urme de baston pe spate.

Nici ziaristii nu au scapat mai usor! Transmitand de la fata locului, reporterul televiziunii de stat a fost lovit de mai multe ori de fortele de ordine. Ironic este ca, inlactimat de la norul de gaz, corespondentul televiziunii M2 cauta scuze pentru bruitalitatile fortelor de ordine.

Tineri si batrani, femei si barbati, au devenit egali in fata represiunii. Multimea a incercat sa reocupe piata din fata Parlamentului, ceea ce, desigur, a generat o riposta imediata a fortelor de ordine.

In cursul noptii, s-au inregistrat numeroase incidente violente, zvonuri inca neconfirmate vorbind despre 3 morti si despre sute de raniti. Medicii din ambulante au trebuit sa ingrijeasca si un cal utilizat de fortele de ordine, acesta fiind grav ranit in urma unui asalt impotriva protestatrilor.

Raniti insa au existat si in randurile fortelor de mentinere a ordinii. Pentru prima data de la declansarea evenimentelor de la Budapesta, multimea a inteles ca poate si ca trebuie sa riposteze.

Demonstrantii au pus mana pe un tanc T34

Poate n-ar fi lipsit de importanta nici faptul ca, ieri, demonstrantii au pus mana pe un tanc adus in centrul Budapestei ca piesa de decor, iau atasat acumulatori si l-au pus in functiune, dupa care au indreptat vehiculul de razboi impotriva fortelor de ordine. Fiind insa o piesa de muzeu, tancul n-a reusit sa strabata decat 50 de metri.

Demonstrantii au construit baricade si s-au inarmat cu tot ce le cadea la indemana, de la sine de tramvai la grinzi aduse de pe santiere de constructii, cocktailuri Molotov, caramizi, pietre si rangi. In plus, au aparut primele “unitati” de demonstranti pe motocicleta, mai apti sa se retraga rapid din fata fortelor de ordine dezlantuite.

Desi - fara exceptie - toti reprezentantii puterii de la Budapesta au incercat sa arunce in sarcina FIDESZ, principalul partid de opozitie, responsabilitatea pentru violentele de ieri, s-a putut constata ca fortele de ordine au actionat exact in sensul dorit de Guvernul Gyurcsany, anume de a amesteca persoanele pasnice cu protestatarii antiguvernamentali si cu simpatizantii FIDESZ.

"Trupe" de motociclisti

Dincolo de cateva marunte nuclee, s-a mai putut observa la fel de clar si faptul ca demonstrantii nu au inca nici un fel de coordonare, desi este posibil ca un asemenea lucru sa se intample cat de curand. Abia din acel moment situatia va deveni cu adevarat grava in Ungaria. Nu e de neglijat nici prezenta grupurilor de tineri extremisti care se alipesc protestatarilor.

In cursul evenimentelor de ieri de la Budapesta, Ferenc Gyurcsany a tinut sa sublinieze din nou ca doreste sa continue reformele incepute, de parca populatia tocmai reformelor s-ar opune si nu persoanei premierului. Fapt este ca in ultimele saptamani conflictele s-au radicalizat. Doar bilantul pagubelor de noaptea trecuta se ridica la peste 200 de milioane de forinti.

128 de raniti, 48 in stare grava

La ora actuala este greu de crezut ca vreo alta solutie decat demisia guvernului condus de socialisti ar mai putea calma spiritele. Cei 128 de raniti "oficiali" din cursul evenimentelor de noaptea trecuta, carora li se adauga si cca. 100 de persoane retinute, se adauga inevitabil de acum numarului tot mai mare al "furiosilor". "Gyurcsany, care-te!" este principalul slogan al maghiarilor in aceste zile.

In schimb, setea de putere de care da dovada Ferenc Gyurcsany, dublata de sustinerea unor politicieni socialisti, ar putea arunca Ungaria intr-un razboi civil. Depinde insa si de modul in care va fi gestionata in continuare nu doar criza politica, tot mai evidenta, dar si criza morala a puterii de la Budapesta.

Cca. 1000 de politisti stau pregatiti in continuare in centrul Budapestei pentru a preintampina noi manifestatii. Serviciile secrete incearca din rasputeriu sa afle detalii despre eventuale miscari ale demonstrantilor.

Intre timp, sute de muncitori au curatat teatrul evenimentelor de azi noapte, au indepartat cu buldozere baricadele, tone de pietre, table si caramizi, precum si munti de gunoaie, sticle de bere etc.

In Piata Kossuth, fortele de ordine inventariaza lucrurile ramase in urma demonstrantilor, corturile, bagajele si se pregatesc sa le indeparteze. Nici demonstrantii pasnici nu au voie sa se mai adune in fata parlamentului. Toate acestea, in pofida faptului ca autoritatile s-au inteles in prealanbil cu demonstrantii sa autorizeze in continuare demonstratiile de aici. Este de asteptat in cursul acestei seri confruntarile stradale sa continue.

Citeste aici toate comentariile