Cosea si Miki, securisti de bine

de Mirela Corlatan (Cotidianul)

CNSAS a votat ca senatorul PSD Serban Mihailescu si deputatul PNL Mircea Cosea nu au facut politie politica, chiar daca au fost ofiteri acoperiti.

Deciziile in cazul celor doi parlamentari au fost date ieri, la a patra dezbatere in Colegiu a dosarelor lor. De trei ori votul a fost aminat intrucit lipsa dovezilor de politie politica, pe de o parte, si existenta unor documente care atesta statutul de ofiteri acoperiti si remunerati de fosta Directie de Informatii Externe, pe de alta parte, au dat nastere unei mari dileme.

Potrivit legilor in vigoare, CNSAS nu poate da decizii decit privind calitatea de colaborator sau agent al fostei Securitati ca politie politica. Ca urmare, decizia a fost aceea ca Mihailescu si Cosea nu au facut politie politica, adoptata cu un scor foarte strins, de sase la patru voturi.

Ca o solutie de compromis, se intentioneaza ca in decizia CNSAS sa se specifice faptul ca acestia au fost ofiteri acoperiti.

Maior in ’86 sau in ’96?

„Orice alegatie privind calitatea de ofiter acoperit o voi contesta in instanta“, spune Serban Mihailescu, convins ca „decizia din CNSAS are in mod clar un caracter politic“. Ca si la audierea la CNSAS, senatorul sustine ca nu a lucrat niciodata pentru serviciile secrete, iar fisa personala care se gaseste la CNSAS este „fie o confuzie, fie o facatura“.

Potrivit acestei fise, el ar fi devenit maior in anul 1986. „Acest grad l-am primit abia in 1996, ca ofiter in rezerva. Daca ar fi fost altfel, ar trebui sa se vada in livretul militar“, sustine Serban Mihailescu, care a fost intre 1986 si 1989 sef de Cabinet al premierului Constantin Dascalescu.

In aceasta perioada, in care ar fi fost si ofiter sub acoperire, a avut acces la informatii clasificate. „Toata lumea de la Cabinetul primului-ministru era civila“, a mai spus acesta.

Cotidianul.

Senatorul Campanu - colaborator al Securitatii

preluare Gandul

Colegiul CNSAS a dat, marti, un verdict de colaborare cu fosta politie politica in cazul deputatului PNL Liviu Campanu, potrivit unor surse din cadrul institutiei. Deputatul liberal Liviu Campanu si-a consultat dosarul de la CNSAS la sfarsitul lunii august.

Acesta continea, pe una din cele doua file, si un angajament de colaborare pe care insa politicianul nega ca l-ar fi dat Securitatii, spunand ca documentul a fost, probabil, contrafacut de un ofiter zelos.

Campanu declara atunci jurnalistilor, la iesirea din sediul CNSAS, ca a fost surprins sa constate ca in dosarul sau de doua file exista si un angajament ce ii este atribuit, prin care primeste si un nume conspirativ - "Sergiu".

Integral in Gandul.