Romania trebuie sa incurajeze investitiile in surse alternative de energie, astfel ca ponderea energiei electrice produse din resurse regenerabile de energie, fata de consumul national brut de energie electrica sa ajunga la 33% pana in anul 2010, valoare echivalenta cu un total de 21,4 TWh.

Obiectivul strategic propus in Cartea Alba a Comisiei Europene pentru o Strategie Comunitara „Energy for the future: renewable sources of energy” consta in dublarea, pana in anul 2010, a aportului surselor regenerabile de energie al tarilor membre ale Uniunii Europene, care trebuie sa ajunga treptat, de la 6 % in anul 1995, la 12 % in consumul total de resurse primare.

Expertii Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE) considera ca, pe langa faptul ca acest tip de energie nu este poluanta si, practic, inepuizabila, pe termen mediu si lung, costurile sale sunt mult mai reduse, in special in conditiile in care pretul produselor petroliere creste vertiginos.

Sursele regenerabile de energie asigura cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice, in conditiile unei dezvoltari economice durabile si a protejarii mediului inconjurator.

Principalele resurse de energie regenerabila ale Romaniei sunt energia solara, eoliana, biomasa si energia geotermala. In prezent Romania iti produce cea mai mare parte din energia regenerabila din resurse hidroenergetice.

Una dintre solutiile care ar putea fi dezvoltata in Romania pentru promovarea folosirii resurselor regenerabile de energie ar fi corelarea investitiilor din turism care folosesc fonduri europene cu utilizarea de instalatii de energie regenerabila (solara, eoliana etc.).

Spre exemplu, in Mangalia, mai multi operatori au construit panouri solare, cu care asigura, cel putin in timpul verii, o mare parte din apa calda necesara.

Preturi fixe, cote anuale, certificate verzi - UE promoveaza energia regenerabila

Statele Uniunii Europene au luat o serie de masuri pentru incurajarea cetatenilor si a companiilor sa investeasca in energii regenerabile. De exemplu, in Marea Britanie se acorda subventii pentru cetateni si pentru companii, astfel incat acestia sa instaleze panouri solare, iar energia este utilizata pentru activitatile domestice.

Energia solara este utilizata si subventionata partial in Spania, Grecia si Suedia. In Germania, energia eoliana este una dintre principalele surse de energie regenerabila. Si cele 10 state noi mebre UE au adoptat diferite forme de promovare a utilizarii energiei regenerabile.

Exista doua scheme europene de promovare a energiei din surse regenerabile (E-SRE), cel mai des folosite: sistemul de preturi fixe sistemul de preturi fixe (feed-in tariff), sistemul de cote anuale obligatorii, combinat cu sistemul certificatelor verzi.

Sistemul de preturi fixe consta in achizitia, de catre producatori, furnizori sau consumatori, a E-SRE la un pret fix (feed-in tariff), a carui valoare este stabilita in functie de sursa regenerabila de energie utilizata.

In cazul sistemului de cote obligatorii, guvernele stabilesc cota de E-SRE ce urmeaza a fi achizitionata de producatori, furnizori sau consumatori, pretul de achizitie fiind stabilit pe baze concurentiale.

Romania regenerabila

Romania are o Strategie de valorificare a resurselor regenerabile, aprobata prin Hotarare a Guvernului in anul 2003. Sistemul romanesc de promovare a E-SRE consta in combinarea cotelor obligatorii (1) si a certificatelor verzi (2).

Sistemul de promovare a E-SRE vizeaza energia electrica produsa din energie eoliana, energie solara, energie geotermala, biomasa, energia valurilor, hidrogen produs din SRE, precum si energia electrica produsa in centrale hidroelectrice cu o putere instalata mai mica sau egala cu 10 MW, puse in functiune sau modernizate incepand cu anul 2004.

Sistemul de cote obligatorii este definit ca fiind mecanismul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unor cote obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse in vederea vanzarii catre consumatorii deserviti. Certificatul verde este un document ce atesta o cantitate de 1 MWh de E-SRE livrata in retea.

Certificatul verde are teoretic valabilitate nelimitata si se poate tranzactiona distinct de energie electrica asociata acestuia, pe o piata a contractelor bilaterale sau pe piata centralizata de certificate verzi.

Cea mai mare parte a energiei regenerabile din Romania este produsa in acest moment in domeniul hidroenergetic. Ponderea energiei regenerabile a variat in ultimii ani intre 26- 30% din consumul intern brut de energie electrica, in functie de hidraulicitatea anuala. Potentialul hidroenergetic tehnic amenajabil al Romaniei este de 36 TWh/an.

Potentialul hidroenergetic economic amenajabil este estimat la 23-25TWh, cu o putere instalata de circa 8000 MW. In 2005 nivelul de valorificare a atins circa 80% din potentialul economic amenajabil si sunt in executie amenajari hidroenergetice insumand o putere instalata de circa 600 MW, cu un potential de productie de 1.870 GWh/an.

Energia solara reprezinta cea mai sigura sursa de energie. Pe teritoriul Romaniei, pe o suprafata orizontala de 1m2, este posibila captarea unei cantitati anuale de energie, cuprinse intre 900 si 1450 kWh, in functie de anotimp.

Energia eoliana este mai scumpa decat cea solara. In Romania, a inceput deja un proiect langa Parcul Industrial Ploiesti. Potentialul eolian tehnic amenajabil este estimat la 8 TWh/an.

Integral in EurActiv.r0