La o zi dupa ce Anglia si Irlanda au anuntat oficial ca vor limita accesul muncitorilor romani si bulgari, parlamentul german cere activarea clauzelor de salvgardare, imediat dupa aderarea celor doua state. Germania este hotarata sa nu recunoasca deciziile judecatoresti din cele doua tari, relateaza EUObserver in editia electronica de miercuri.

Toate aceste masuri vin la o luna dupa anuntul “victorios” al aderarii la 1 ianuarie 2007.

Demersul parlamentarilor germani ar putea afecta climatul politic al procesului de extindere a UE.

EUObserver citeaza cotidianul german Handelsblatt, conform caruia majoritatea partidelor politice din Parlamentul german insista pentru activarea clauzelor de salvgardare imediat dupa integrare, motivand ca cele doua state nu au indeplinit criteriile impuse de UE la capitolul justitie.

Totusi, demersul politicienilor germani contravine politicii promovate de Comisia Europeana, care vizeaza activarea acestor clauze, precum nerecunoasterea verdictelor pronuntate de tribunalele din Romania si Bulgaria, la o anumita perioada dupa aderare.

Un document redactat de cele doua partide guvernamentale, conservatorii si social-democratii, precum si doua formatiuni de opozitie, liberalii si ecologistii, sustine ca "Parlamentul considera ca activarea clauzelor de salvgardare este necesara din momentul aderarii, daca deficitele semnalate de Comisie nu sunt abordate inainte de 1 ianuarie 2007".

Decizia finala privind activarea acestor clauze ar trebui sa fie luata cel mai tarziu in luna decembrie la summitul liderilor UE, sustin parlamentarii germani, citati de cotidianul Handelsblatt.

Gestul Germaniei reprezinta si o lovitura data comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, care a declarat ca sistemul de monitorizare a celor doua tari a fost cel mai strict aplicat pana in prezent.

Parlamentul german este printre ultimele care nu au ratificat inca Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei.

Comisia Europeana a respins insa, miercuri, propunerea parlamentului Germaniei de impunere a unor restrictii celor doua tari dupa ce acestea vor adera la UE la inceputul anului viitor.