Polonia este pe cale sa aplice o lege care nu face diferenta intre cei care au fost fortati sa colaboreze cu securitatea si cei care au facut de buna voie politie politica.

Dieta poloneza (camera superioara a Parlamentului) a adoptat in urma cu o saptamana o lege ampla cu privire la „lustratia” parlamentarilor, mebrilor Guvernului, ai administratiei centrale si a altor categorii sociale, cum ar fi avocatii, judecatorii, directorii de scoli si rectorii universitatilor, informeaza cotidianul Le Monde.

Mai mult, legea va fi aplicata si tuturor jurnalistilor, indifierent daca acestia lucreaza in institutii private sau publice.

Lustratia consta in eliberarea unui document de catre IPN, institutia care controleaza arhivele fostului serviciu secret polonez (corespondentul CNSAS). Acest certificat va demonstra eventuala colaborare cu fostele servicii de securitate.

Principala modificare adusa de noua lege este introducerea termenului de „surse de informatii” - o notiune care ii va baga in aceeasi oala pe toti polonezii care au avut legaturi cu serviciile, indiferent de gradul de implicare.

Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa fie aceptata de catre presedintele Lech Kaczynski, care are la dispozitie doua saptamani sa semneze sau sa retrrimita actul normativ care Tribunalul Constitutional.