Cel mai bun atlet roman al momentului, triplusaltistul Marian Oprea a comentat rezultatele gimnasticii la Aarhus, din perspectiva starii generale a sportului romanesc.

Reporter: Anul acesta doar gimnastica a reusit sa obtina medalii pentru Romania. Cum explici starea sportului romanesc?

Marian Oprea: Pot spune ca se petrec 2 lucruri: unul ar fi schimbul de generatii si celalalt interesul aproape inexistent aratat pentru sport din partea tuturor.

Reporter: Cine trebuie sa ia masuri, daca si oficialii se plang de aceleasi lucruri?

Marian Oprea: Mie nu mi se pare normal ca un sportiv sa se preocupe de astfel de lucruri. Cand e performanta ar fi normal sa fie si bani.

Reporter: Daca sportivilor nostri li s-ar crea conditiile necesare, am discuta acum de cu totul alta situatie?

Marian Oprea: Din ceea ce se petrece in ultimul timp, constat ca sportul a devenit ceva individual si fiecare se descurca cum poate.

Reporter: Nu se implica destul federatia?

Marian Oprea: Daca ai rezultate, cum ar fi obtinerea unei medalii, ai si sustinere din partea federatiei. Dar pentru unii sportivi ajungerea la un turneu final a devenit un vis, iar obtinerea unei medalii un lux.

Reporter: Dar prin aplicarea acestui sistem nu sunt indepartati din start tinerii si sportivii fara mijloace financiare?

Marian Oprea: Lucrul se petrece deja, iar ca dovada sunt Campionatele Nationale unde au fost foarte putini sportivi. E regretabil ca s-a ajuns la situatia de autofinantare in sport.

Reporter: S-ar putea ca pe viitor sa fii singurul concurent la triplu salt??!!

Marian Oprea: Da, e posibil, daca se merge pe acelasi drum. E o situatie tragi-comica. Macar sa reusim la Beijing sa facem ceva, pentru ca in 2012, cum spuneam adineauri, cred ca va fi un lux o participare olimpica.

Reporter: Ai scapat de probleme medicale?

Marian Oprea: Nu mai am nicio o problema de acest gen. Am nevoie de tratament la o clinica din strainatate.....

Reporter: Tu ai suportat cheltuielile?

Marian Oprea: Nu. Rezultatele mele au fost garantele obtinerii banilor necesari tratamentului. Accidentarile sunt o alta problema, daca nu ai rezultate notabile esti nevoit sa-ti achiti singur serviciile medicale.

Reporter: Revenind la tine, ce planuri ai pentru viitor?

Marian Oprea: Finalul de an o sa il aloc refacerii, iar la anul urmaresc realizarea unor rezultate bune, poate chiar medalii la CE de sala si CM de la Osaka.