Consiliul National de Coordonare a Aliantei a hotarat, miercuri, ca liberalul Varujan Vosganian sa fie propus pentru postul de comisar european iar desemnarea ministrului Apararii sa revina PD.

Politologul Stelian Tanase a declarat pentru HotNews.ro ca nimeni nu a castigat, important e ca cele doua partide nu si-au declarat razboi.

“Atat Basescu, cat si PD si PNL considera ca au pierdut sau ca puteau negocia mai bine”, crede politologul.

“Nu stiu daca pierde sau castiga cineva... politica e compromis... e bine ca au ajuns la o formula, decat sa-si dea in cap... sa faca o sciziune, sa se rupa, sa dea iar declaratii belicoase”, a precizat Stelian Tanase.

S. Tanase: Basescu nu obisnuieste sa piarda

Politologul Stelian Tanase crede totusi ca presedintele Basescu a castigat din nou, pentru ca si-a dorit dintotdeauna ministerul Apararii:

” Basescu nu obisnuieste sa piarda... de cativa ani ii iese totul...A dorit cu orice pret postul acesta de ministru al Apararii... “.

Cu toate acestea, Tanase crede ca acest compromis nu va imbunatati relatiile din Alianta: “ Cred ca acolo sunt niste falii mari, care nu se pot repara in urmatorii doi ani... “

B.Olteanu: Nu a fost un troc, ci o decizie politica inteleapta

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, ca cedarea ministerului apararii catre PD in schimbul comisarului european nu a fost rezultatul unui troc politic, ci al unei decizii intelepte care va duce la “incalzirea” relatiilor cu Traian Basescu.

Si premierul Tariceanu a declarat ca preluarea de catre PD a portofoliului Apararii este o masura necesara pentru mentinerea echilibrului de forte in cadrul Aliantei .

La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu a amintit ca deciziile CNC prevaleaza deciziilor partidelor.

"In aceasta decizie politica majora nu am vrut sa lasam ca subiectivismul partidelor politice sa functioneze”.