Oficiul National pentru Cultul Eroilor a inaugurat, miercuri, la Erevan, in Republica Armenia, Monumentului Eroilor Romani, primul monument comemorativ dedicat romanilor cazuti pe Frontul de Est, realizat integral de catre statul roman.

Decizia ridicarii Monumentului Eroilor Romani de la Erevan a fost luata in urma semnalarilor facute de directorul Muzeului de Arheologie din Erevan, a informarilor primite de la Ambasada Romaniei din Republica Armenia si a concluziilor delegatiei Oficiului, care a efectuat o misiune de documentare, in iunie 2005.

Lucrarile au inceput la 15 august si s-au incheiat la mijlocul lunii octombrie a anului curent. Monumentul este amplasat langa parcela in care sunt inhumati militarii germani internati in acelasi lagar cu cei romani.

Evenimentul se inscrie in strategia Oficiului National pentru Cultul Eroilor privind comemorarea celor cazuti pentru tara si valorificarea, in plan educativ, a memoriei acestora

In perioada 1944 -1948, in lagarul de la Erevan au decedat circa 90 de prizonieri romani, din totalul celor aproape 800 de morti in cele 11 lagare N.K.V.D., care au functionat pe teritoriul Armeniei.

In timpul Campaniei din Est, desfasurate de Romania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Armata Romana a inregistrat 71.585 morti, 243.622 raniti si 309.533 disparuti.