Guvernul a aprobat, miercuri, pachetul de legi privind siguranta nationala si le-a trimis CSAT-ului spre avizare, conform declaratiilor primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Pachetul de legi contine legea securitatii Romaniei, legea informatiilor si contrainformatiilor, legea privind organizarea si functionarea SRI, legea de organizare a SIE, precum si legea privind statutul ofiterilor de informatii.

Secretarul General al Guvernului, Radu Stroe, una dintre persoanele care a lucrat la elaborarea formei finale a legilor sigurantei, s-a declarat partial multumit de forma finala a pachetului de legi, acordandu-i nota sapte.

Potrivit formei finale a pachetului de legi, STS si SPP nu vor mai fi transformate in departamente in subordinea MAI, ci isi vor pastra statutul actual.

Forma finala a legilor vizeaza atributii sporite pentru Parlament, care va avea dreptul sa verifice cheltuielile efectuate de serviciile secrete si actiunile in derulare ale acestora.

Noile reglementari, vor sanctiona administrativ, civil sau penal ofiterii de informatii care incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

Serviciilor secrete le va fi interzis sa desfasoare activitati economice si sa accepte surse de finantare, altele decat cele bugetare. De asemenea, acestea nu vor voie sa aiba ofiteri sub acoperire in Guvern, Parlament, sindicate, partide politice si mass-media.

Radu Stroe a mai declarat ca spera ca avizul CSAT sa fie pozitiv, dar, indiferent de avizul acestui for, Parlamentul vor avea ultimul cuvant asupra legilor sigurantei.