Institutul Cultural Roman va gazdui joi, 2 noiembrie, ora 18:00, o masa rotunda pe tema Revolutiei maghiare din 1956 si a efectelor sale in spatiul romanesc. Politologul Vladimir Tismaneanu va dialoga pe aceasta tema cu istoricii Adrian Cioroianu, Ioana Boca si Andrea Varga (Ungaria).

Actiunea este dedicata memoriei celor care au suferit represiuni ale autoritatilor statului in urma manifestarilor de solidaritate fata de Revolutia maghiara din 1956.

Unul dintre scopurile incitante ale intalnirii - dincolo de aspectul oarecum formal pe care il reprezinta un moment aniversar evident - este de a vedea ce anume se mai poate spune nou despre un eveniment desfasurat in urma cu o jumatate de secol.

Pornind de la informatiile de data recenta, obtinute in urma deschiderii arhivelor fostei Securitati, participantii vor incerca sa aduca elemente inedite in tabloul inca neclar al implicatiilor pe care miscarea revolutionara a lui Imre Nagy a avut-o in Romania.

De asemenea este posibil sa se ia in discutie si rolul intelectualitatii in contextul mai larg al regimurilor comuniste din Europa de Est, specificul romanesc al comunismului si rezistenta la destalinizare in perioada anilor ̉60, proteste si represalii in Romania anului 1956.

Accesul la eveniment este liber. Cei prezenti pot participa activ la discutiile care vor avea loc.