Liberali din intreaga tara se strang azi la Bucuresti la intalnirea Consiliului Reprezentantilor Nationali, prima adunare generala de la lansarea platformei fostilor membri PNL. In ultimele doua saptamani, in 15 filiale s-au format sau sunt in curs de formare grupuri de initiativa pentru sustinerea documentului elaborat de gruparea Stolojan-Stoica.

Pana in acest moment, cinci parlamentari si-au anuntat adeziunea la demersul dizidentilor liberali.

Sibiu, Galati, Iasi, Tulcea, Bacau, Prahova, Timis, Botosani, Covasna, Constanta, Arad, Bihor, Dolj, Brasov si sectorul 1 al municipiului Bucuresti sunt organizatiile in care exista cel putin un actual sau fost membru marcant al PNL care sa-si fi exprimat sustinerea fata de platforma lansata pe 15 octombrie la Pitesti.

De cealalta parte, exista 12 filiale judetene (Neamt, Caras-Severin, Buzau, Salaj, Teleorman, Vrancea, Suceava, Mures, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Valcea si Giurgiu) care au discutat subiectul in cadrul forurilor de conducere si au adoptat, intr-un fel sau altul, decizii prin care se declara solidari cu actuala conducere a partidului.

O asemenea masura nu exclude, insa, aparitia unor sustinatori ai platformei. Un exemplu in acest sens este initiativa unui liberal din Arad, care a anuntat ca intentioneaza chiar sa participe la alegerile pentru conducerea organizatiei judetene.

Asta in timp ce liderii filialei au semnat, impreuna cu cei ai altor noua judete transilvanene, o rezolutie prin care se cere excluderea oricarui membru care adera la initiativa gruparii Stolojan-Stoica.

Celelalte judete semnatare ale rezolutiei din 16 octombrie sunt Cluj, Alba, Brasov, Maramures, Satu Mare, Covasna, Harghita, Mures si Hunedoara.

Primul parlamentar al PNL care s-a alaturat nucleului dur al gruparii de dizidenti este Mircea Iustinian, deputat de Constanta, care a participat la lansarea platformei, desi nu a facut nici un fel de decaratii oficiale.

Abia ieri si-au anuntat optiunea alti patru colegi de legislativ, din care unul, Ioan Ghise, a fost exclusi din partid in luna septembrie, din cauza ca a colaborat cu fosta Securitate.

De ieri, insa, platforma ii are ca si sustinatori pe fostul ministru al Sanatatii, senatorul Mircea Cinteza, si pe deputatii Dan Buzatu (Dolj) si Claudiu Zaharia (Bucuresti). Acestia sunt membri de drept ai Consiliului Reprezentantilor Nationali (CRN) si vor participa, implicit, la dezbaterile care se desfasoara astazi, de la ora 9.00.

Conform Statutului PNL, din CRN este forul de dezbatere al partidului si este compus din urmatoarele categorii de membri:

- membrii Delegatiei Permanente, inclusiv cei cu drept de vot consultativ

- parlamentarii

- ministrii si secretarii de stat

- prefectii si subprefectii

- presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene

- primarii si viceprimarii municipiilor resedinta de judet, de sectoare

- presedintele structurilor care se ocupa de probleme specifice

- cei 8 vicepresedinti si secretarul general al Ligii Alesilor Locali

- membrii de onoare ai partidului

- presedintii comisiilor Consiliului Reprezentantilor Nationali