Este singura femeie care conduce un operator de telefonie din Romania. De aproape un an, Liliana Solomon este sefa Vodafone: cifra de afaceri - un miliard de dolari, peste 2.000 de angajati si aproape 7 milioane de clienti.

Vrea sa readuca Vodafone pe prima pozitie din topul autohton, pierduta in fata Orange. Spune ca are si un termen exact pentru asta, dar nu vrea sa il divulge de teama concurentei.

EVZ: Cum este dupa un an in Romania? Ce schimbari ati facut de cand ati venit in companie?

Liliana Solomon: Sper ca am facut schimbari in bine. Vom prezenta rezultatele noastre la sase luni la mijlocul lunii noiembrie, pentru ca anul nostru financiar este aliniat cu cel al companiei-mama, 1 aprilie-31 martie. Afacerile din Romania se desfasoara foarte bine si suntem foarte multumiti de apetitul romanilor pentru comunicatii mobile.

De ce ati pierdut prima pozitie?

Pana ce Vodafone a preluat Connex, compania nu a fost listata la bursa, si investitorii care detin o astfel de afacere o cresc pentru ca mai apoi sa o vanda. In momentul in care te apropii de vanzare, vrei sa iti recuperezi cat mai repede banii si atunci opresti investitiile. E ca si cum ai avea o casa pusa la vanzare.

Nu te mai apuci sa repari instalatiile, o vopsesti putin si speri sa iei un pret cat mai bun. Cred ca asta a fost problema Connexului: fostii proprietari s-au hotarat sa vanda si au oprit investitiile. In sectorul hi-tech competitia este foarte acerba. Oricum, avand in vedere banii de care au dispus acestia, s-au descurcat foarte bine.

Ce veti face pentru a reveni pe prima pozitie?

Am trecut pe primul loc in segmentul business, la mare distanta de urmatorul concurent. Acest segment este si cel mai pretentios. Rezultatul acesta este primul pas spre recucerirea pozitiei de lider absolut.

Aveti un termen pentru momenul in care veti trece pe locul intai?

Avem, dar nu putem sa il dezvaluim. Avem un plan bine stabilit si suntem in grafic.

E aproape termenul?

Va pot spune ca nu este maine.

Va considerati expat?

Am familie aici, vorbesc romaneste, ma simt foarte bine in Bucuresti. Orasul s-a schimbat mult in ultimii 18 ani.

Ce schimbari ati facut in companie dupa un an?

O schimbare majora a fost in strategia de distributie - Germanos nu mai e partenerul nostru. Am accelerat dezvoltarea retelei proprii pentru ca noi credem ca brandul Vodafone este foarte puternic.

Cum muncesc romanii?

In primul rand, entuziasmul este urias. Vrem sa invatam de la alte filiale Vodafone. Putem sa profitam de bogatia de experienta a altora.

Cati oameni ati dat afara?

In orice companie, cand se schimba actionariatul si directorul general, se schimba si modul de a face afaceri. Am adus un set de valori in companie si anumiti oameni au zis ca nu se asociaza cu aceste valori. Sunt mandra de echipa pe care o am in prezent.

In contextul razboiului pentru tarifele de interconectare, va considerati favorizati?

Tarifele de interconectare in Europa sunt de aproximativ 14 eurocenti/minut, iar in Romania sunt 7,21. Practic, noi suntem la jumatate din valoarea acestor tarife. Prin urmare, cei care sustin ca piata romaneasca nu este competitiva se insala.

Integral in EVZ