Varujan Vosganian a respins, vineri, acuzatiile care i s-au adus privind colaborarea cu securitatea, iar SIE a comunicat ca liberalul nu are dosar. Vosganian crede ca este vorba despre o manipulare care a aparut in contextul nominalizarii sale pentru functia de comisar european: "Eu am probleme la Bruxelles cu reprezentantii Romaniei, nu cu cei ai UE".

Reamintim ca Liviu Turcu, fost ofiter al serviciilor externe de informatii in perioada comunista, a afirmat in "Jurnalul National" de vineri, 27 noiembrie, ca un fost subaltern al sau l-a racolat pe Vosganian in anii '80. In afara acestei informatii seci, Turcu nu a furnizat niciun fel de dovezi sau detalii.

In pofida explicatiilor, candidatul Bucurestiului a fost subiectul unor intense dezbateri in cercurile europene, pe fondul acuzelor ca nu este o personalitate cunoscuta si ar fi avut legaturi cu oameni de afaceri controversati.

In sedinta Delegatiei Permanente a PNL de vineri dimineata au fost dezbatute rezervele oficialilor europeni si informatiile aparute in presa conform carora Varujan Vosganian a colaborat cu securitatea. La finalul discutiilor, atat Vosganian, cat si liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, au negat vehement acuzatiile, catalogandu-le drept "neintemeiate si rauvoitoare."

"Nu am avut niciodata nici un fel de colaborare cu nici un fel de organ al Securitatii, asa cum si CNSAS si SIE au spus nu exista nici un fel de document care sa faca trimitere la vreo colaborare a mea cu fosta Securitate sau cu Directia de Informatii Externe. E o tentativa de manipulare. De altfel, aceasta vine cu mare promptitudine pentru a crea probleme in cadrul nominalizarii si audierilor.

In legatura cu presupusa finantare primita de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, Vosganian a spus ca dupa 1990, singurele sale venituri au fost reprezentate de salariile primite in calitate de senator, de la Uniunea Armenilor, de la Uniunea Scriitorilor si de la cele doua microintreprinderi unde este actionar.

"Nu am fost niciodata salarizat de altcineva sau de vreo firma privata. Nu am fost niciodata consilier al unui om de afaceri sau al unei institutii. Am evitat orice implicare in acest sens", a explicat Vosganian.

Nominalizatul pentru functia de comisar european a explicat ca informatiile legate de averea sa stau la baza unor declaratii ale lui Traian Basescu de pe vremea cand era contracandidat in campania in 2000. De asemena, Vosganian a dat lamuriri si despre suspiciunea deturnarii de fonduri de la Uniunea Fortelor de Dreapta.

Tariceanu a declarat, la iesirea de la Delegatia Permanenta, ca joi seara a cerut in mod special SIE sa verifice daca exista un dosar cu numele lui Varujan Vosganian.

"Aseara, (joi seara - n.red.) generalul Predoiu a transmis telefonic ca nici nu este nevoie sa caute in arhivele SIE, pentru ca ne poate confirma pe loc ca este absolut o speculatie fara nici un fel de baza. Iar persoana care pare sa fi scris articolul, acel domn Turcu, nu se afla la prima incercare de a face astfel de intoxicari", a spus Tariceanu.

SIE a transmis un raspuns oficial la cererea premierului, anuntand ca nu detine informatii privind presupusa legatura a lui Varujan Vosganian cu Centrul de Informatii Externe.

Tariceanu s-a aratat deranjat de atitudinea presedintelui Traian Basescu si a politicienilor romani care nu au sustinut public candidatul la postul de comisar in scandalul declansat de informatiile aparute in presa.

"M-as fi asteptat ca persoanele care au pozitii inalte in Romania - si ma refer atat la presedintele Traian Basescu, cat si la celelalte pesoane politice, inclusiv liderul PSD - sa aiba o atitudine fara echivoc, pentru ca Vosganian nu mai este membru PNL, ci reprezentantul Romaniei", a declarat liderul PNL.

Presedintele Basescu este convins ca Vosganian nu are dosar

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Hunedoara, ca Varujan Vosganian nu are dosar de informator al Securitatii, relateaza NewsIn.

„Va garantez ca nu exista un asemenea dosar. Am intrebat si inainte si dupa aparitia articolului referitor la faptul ca Varujan Vosganian ar fi fost colaborator al Securitatii. Aceste informatii au aparut dupa ce Vosganian a avut discutia cu Manuel Barosso. Acest lucru nu a influentat, insa, discutia cu Barosso.

Varujan Vosganian era pe avion, se intorcea la Bucuresti, cand informatiile respective au aparut. Va pot spune, referitor al acest subiect, ca Varujan Vosganian nu are dosar la Securitate. Asta, in masura in care Serviciile isi pot permite sa nu-mi spuna adevarul. Dar acest lucru ar fi foartre grav”, a declarat Basescu.

Comisia Europeana pastreaza tacerea

Dincolo de presupusa sa colaborare cu securitatea sau de legaturile cu unii oameni de afaceri controversati, la Bruxelles se discuta despre competentele europene ale lui Varujan Vosganian. Propunerea Romaniei devine astfel problematica, avand in vedere ca pentru a fi comisar este necesara experienta in gestionarea unui minister.

Tariceanu si Vosganian cred ca recentele acuzatii nu au afectat pararea Comisiei Europene si nu au anulat nominalizarea facuta de Romania.

Varujan Vosganian a explicat ca presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, nu i-a facut niciun repros, ci doar i-a cerut sa-i ofere toate argumentele ca sa poata contracara informatiile vehiculate in presa.

Vosganian a spus ca nu a dat explicatii presei joi seara pentru ca acest lucru i-a fost cerut de oficialii europeni.

Si premierul Tariceanu a precizat ca in acest moment procedurile se desfasoara normal: "Nu am primit nimic de la Comisia Europeana. In acest moment, procedurile sunt normale".

Tariceanu a explicat ca validarea propunerii Romaniei intarzie pentru ca, spre deosebire de Meglena Kuneva - ministru al Integrarii Europene timp de sase ani in Bulgaria - Vosganian nu este atat de cunoscut pe plan european.