Cind a simtit ca-i fuge partidul cu totul de sub picioare, Calin Popescu Tariceanu s-a inviorat spectaculos. Premierul defensiv, ezitant si moale s-a imbatosat aproape vulgar, ca o cata pusa pe harta. Presentimentul dezastrului politic i-a pus singele in miscare si, de vreo trei zile, vedem parca alt om.

Iesirile sale publice sint mai agresive, mai acide sau chiar rautacioase. Gata cu galanteria si cu eleganta!

De pilda, ministrului justitiei, care-l sfidase public refuzind sa-i trimita un CV, Tariceanu i-a raspuns joi seara, intr-o emisiune tv, cu o mica mojicie: “Monica Macovei nu trebuia sa astepte un covor rosu. In ziua aceea, covorul rosu pentru ea era dat la Nufarul, la spalat”.

Asta e Tariceanu? Chiar el. Sa-i urmarim, mai departe, gesticulatia.

A cedat inexplicabil ministerul Apararii, o importanta reduta de putere abandonata fara rezistenta in miinile pedistilor. Cadou cu fundita portocalie. Aici pluteste inca un mare mister. De ce a abandonat atit de usor? A fost doar prostie si obnubilare politica, sau am avut de-a face cu un asalt dinspre Cotroceni caruia Tariceanu, mult prea slab, i-a cedat.

Nu vom afla, cred, prea curind, ce i-a trintit Basescu pe masa miercuri dimineata, in timpul scurtei intrevederi de la Guvern. In tot cazul, impresia generala a fost ca Tariceanu este o prada usoara, cu mari vulnerabilitati si slabiciuni speculate din plin de un Traian Basescu lipsit de scrupule sau amabilitati.

Dupa o batalie pierduta atit de usor, Antonescu s-a declarat dezamagit, Rusanu ar fi refuzat sa mai calce la sedinta de miercuri convins ca asista la “o mare porcarie”, iar in spatele usilor PNL s-a auzit un cor de proteste. Ce mai freamat, ce mai zbucium... In mintea liberalilor cu vechime a incoltit ideea ca Tariceanu tradeaza partidul ca sa-si salveze pielea.

Unii i-au spus de la obraz ca a ratat o buna ocazie sa-si arate muschii de prim-ministru si ca s-a tocmit acolo unde nu era nimic de negociat. La frustrarile mai vechi s-au adaugat altele noi si mai lipsea doar scinteia care sa arunce partidul in aer.

Cum a gasit de cuviinta sa le raspunda? Aprinzind chibritul linga butoiul cu pulbere. “Cind o sa munceasca mai mult toti liberalii, si lucrul asta o sa se vada si in sondaje, vor fi indreptatite criticile de genul ca am pierdut un minister”, ar fi suierat seful liberalilor, de parca n-ar avea nici o raspundere ca partidul scade in sondaje si pierde teren in fata PD.

Insa cataclismul Atanasiu pare o gluma proasta pe linga apocalipsa Vosganian. Lovit parca de orbul gainilor, Tariceanu s-a lansat intr-o aventura europeana pusa parca la cale de aceiasi oameni care “l-au razgindit” in urma cu un an, cind cu anticipatele. Dar cind in joc este interesul national, nu mai e de joaca.

Urzelile de palat, orgoliile marunte si antipatiile personale n-au ce cauta la Bruxelles. Or, tocmai din cauza lor, Romania a picat un test european major si s-a facut de ris.

Tariceanu si-a imaginat poate ca numirile in functie la Comisia Europeana se fac dupa modelul AVAS, unde ministrul apararii de ieri, parasutat peste noapte de premier, se apuca de sa faca pe recuperatorul de datorii. Ghinion. Si Atanasiu lasase ceva datorii in urma sa pe cind lucra, inainte sa ajunga ministru, in sectorul privat. Asa si cu Vosganian. Omul total nepotrivit la locul potrivit.

Daca la noi merge si intra cumva chiar in traditia institutionala romineasca, dincolo regula este sa ai o bruma de competenta, experienta si notorietate pe felia ta. Altfel, se cheama ca esti un mic impostor si te trimit la plimbare.

Dupa acest ultim megascandal, liberalii au inteles se pare ca Tariceanu ii trage in groapa in care s-a intins facind pe mortul, sperind ca astfel nu va fi observat de Basescu, animalul politic cu instincte de pradator.

La Delegatia Permanenta de ieri, citiva liberali i-au pus in discutie atributiile sefului PNL si au lansat ideea ca o parte dintre ele sa fie preluate de catre un presedinte executiv. Este inca un semn ca influenta aripa Patriciu pregateste rapid a treia cale in timp ce cadavrul politic al premierului intra intr-un accelerat proces de descompunere.

Nu mai punem la socoteala destramarea PNL si dezertarile celor care sar pirleazul pe platforma Stoica-Stolojan. Saptamina viitoare se anunta un mic cutremur in PNL Iasi, dupa ce liberali din organizatiile Sibiu, Prahova, Tulcea, Bacau, Timis, Covasna si Arad au format zilele trecute grupuri de initiativa pentru sustinerea platformei.

In discursul tinut ieri de Calin Popescu Tariceanu in fata liberalilor adunati la Palatul Parlamentului s-a simtit o usoara unda de disperare. Cel poreclit Moliceanu s-a incordat intr-un Tariceanu disperat sa mai salveze ceva din autoritatea sa in PNL.

Mortul intins aproape doi ani pe catafalcul “grupurilor de interese”, teapan in fata adversarului de la Cotroceni, s-a ridicat in capul oaselor ca sa constate cum pilonii puterii se prabusesc in jurul sau.