In cartierul Visoi din Cimpulung Muscel exista un edificiu aparte, ridicat, dupa cum arata inscrisul de pe el, in anul 1907. Cladirea a fost numita de primul ei proprietar „Vila Luca“ si este, prin arhitectura sa orientala, un unicat. Valoarea cladirii este marita de faptul ca, timp de 9 ani, aici si-a avut domiciliul fortat filosoful Constantin Noica.

Desi mostenitorii acestei cladiri au inaintat demersuri pentru a intra in posesia ei, printr-o succesiune de tranzactii, imobilul a devenit proprietatea unei firme din Timisoara, care a demarat aici lucrarile de demolare pentru a construi un supermarket.

Manuscrisele de la „Vila Luca“

Partea cea mai interesanta a cladirii o constituie doua cupole, asezate in planuri diferite, si turnurile ce le sustin. In anii de represiune comunista, imobilul a fost nationalizat si, in doua camere, intre 1949 si 1958, si-a avut domiciliul obligatoriu filosoful Constantin Noica.

Aici, in aceasta vila de la marginea orasului, el a scris „Manuscrisele de la Cimpulung“ si a purtat o corespondenta asidua cu alti intelectuali pusi de regimul de-atunci la index, printre care si parintele de la Rohia, Nicolae Steinhardt.

Tot aici a mai locuit pentru o perioada de timp si Alexandru Paleologu, fugit din Bucuresti pentru a nu fi arestat, avind numele de clandestinitate Ion Craifaleanu. De altfel, conform unui proiect finantat de Uniunea Scriitorilor, aici urma sa se monteze o placuta omagiala in memoria lui Constantin Noica.

Securitatea revine ca proprietar

In anul 1989, in cladirea partial refacuta in urma unui incendiu, isi avea sediul o firma de constructii. Societatea Conmus SA Cimpulung, in al carei patrimoniu a intrat „Vila Luca“, a dat faliment, iar creditorii au scos cladirea la licitatie.

Initial, ea a fost cumparata de firma And Secom Intexim Cimpulung, care la rindul ei a instrainat-o, pentru 300 de milioane de lei, firmei timisorene Profi Rom Food. Directorul acesteia, Caius Crisan, a decis sa o demoleze si sa construiasca pe terenul astfel eliberat un supermarket.

In acest sens, el a incheiat un contract de lucrari cu firma Rip Vest Timisoara, care a trecut imediat la treaba, sub supravegherea unui fost ofiter de Securitate, Silviu Calmuc.

Integral in Cotidianul