Statele UE vor avea o intelegere in privinta bugetului la sfirsitul primului semestru 2007, cind vor fi gata si procedurile pentru accesarea fondurilor.

Romania nu va putea beneficia de fonduri structurale in primele sase luni ale anului viitor, deoarece nu au fost finalizate procedurile de accesare a programelor postaderare, a declarat ieri ministrul de stat pentru activitatile din domeniul mediului de afaceri si IMM, Bogdan Pascu, citat de MEDIAFAX.

„Programele si normele de aplicare prin care se vor derula fondurile structurale urmeaza sa fie finalizate pina la jumatatea anului viitor si vor fi operationale din al doilea semestru al anului 2007“, a spus Pascu la un seminar pe tema activitatii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

El a apreciat ca IMM-urile ar trebui sa profite de acest interval de timp si sa se informeze cu privire la modalitatile de accesare a fondurilor.

„Cred ca eforturile trebuie sa vina din partea IMM-urilor, dar si a Guvernului, sa informeze firmele mici si mijlocii in legatura cu aceste proceduri“, a afirmat Pascu.

Este vina UE

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a aratat ca intirzierea accesarii fondurilor postaderare nu are loc doar in cazul Romaniei, intrucit procedurile sint stabilite la nivelul Uniunii Europene.

„Nu este in vreun fel vina autoritatilor romane, ci a felului in care se deruleaza intregul proces la nivelul Uniunii Europene. Se ajunge la un acord in privinta bugetului UE la sfirsitul primului semestru, este vorba si despre adoptarea acquis-ului, iar la finalul acestui an se vor adopta, probabil, programele de absorbtie“, a precizat Leonard Orban.

Acesta considera ca Romania „se va misca mai bine“ decit majoritatea ultimelor 10 state membre ale UE in privinta absorbtiei fondurilor europene.

„Cred ca la noi rata de absorbtie este undeva intre 25% si 50%. Probabil si pentru ca, dupa aderarea ultimelor 10 state, Comisia Europeana a identificat o serie de probleme in absorbtie, iar in monitorizarea noastra au fost foarte atenti ca aceste probleme sa fie eliminate“, a precizat Orban.

Integral in Cotidianul