In urma unor verificari efectuate in Congo, in cadrul unei campanii de combatere a traficului cu arme, a fost descoperit armament provenind din Rusia, China, Grecia si SUA, precum si din Serbia, Romania si Bulgaria. Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al Amnesty International, citat de cotidianul The Scotsman.

"Aproape jumatate din armele de foc pe care le gasim in Congo sunt chinezesti. Dar exista si armament balcanic, provenind din Serbia, Romania, Bulgaria. Acest armament este foarte rezistent in timp", a adaugat oficialul organizatiei de aparare a drepturilor omului.

Autoritatile romane neaga aceste acuzatii. Dupa cum transmite Realitatea TV, fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, sustine ca in ultimii ani Romania nu a exportat arme in Congo.

Tot sambata, Ministerul de Externe a dat publicitatii un comunicat in care se precizeaza ca Romania respecta cu strictete embargourile privind transferurile de arme instituite prin rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, pozitiile si actiunile comune ale Uniunii Europene, deciziile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

"Ca urmare a instituirii embargoului ONU, Agentia Nationala de Control al Exporturilor (n.r. organ de specialitate al administratiei publice centrale aflat in subordinea Ministerului de Externe) nu a aprobat nicio cerere de licenta de export de arme catre Republica Democratica Congo din 2003 pana in prezent.

Mai mult, in conditiile in care situatia din aceasta tara era marcata de tensiuni si confruntari militare, inca din 2000 Romania nu a mai livrat armament in Republica Democratica Congo", se mai arata in comunicat.

Republica Democrata Congo este supusa din 2003 unui embargo asupra armamentului, dar acesta a fost sistematic ignorat in cursul unui razboi care a costat vietile a aproape patru milioane de oameni.

Tehnica cea mai obisnuita pentru contrabanda de arme este exportarea acestora in mod legal catre o tara terta, care le trimite ilegal in statul supus embargoului.

Amnesty International a mai formulat, anul trecut, o acuzatie la adresa Romaniei. Atunci, repezentantii organizatiei declarasera ca pe teritoriul mai multor state europene, printre care si Romania, ar fi existat inchisori CIA.

Acestia au sustinut ca in perioada 2001 -2005, mai multe avioane inchiriate de CIA au efectuat peste 800 de escale pe aeroporturile din Europa, pentru a transporta detinuti suspectati de terorism.