Parintele Sandi Mehedintu, preotul- paroh al Bisericii Coltea, din Bucuresti, a fost informator al Securitatii, avand numele conspirativ "Arne".

Deconspirarea acestuia a fost facuta recent, in urma cererilor adresate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii de catre un alt preot, Costica Maftei, care a solicitat, conform legii, numele reale ale informatorilor care figurau in dosarul sau de urmarire de la Securitate.

Scandalul legat de numele preotului Mehedintu este unul mai vechi, acesta fiind acuzat inca din anul 1995 ca ar fi fost informator al unui serviciu din cadrul Directiei Securitatii Statului.

In urma cu 11 ani, fosti ofiteri ai serviciilor de informatii au difuzat, prin intermediul unor jurnalisti, documente contrafacute care faceau referiri la activitatea de informator a lui Sandi Mehedintu si a oamenilor de legatura din retea.

Dezinformarea a avut un dublu scop: o "avertizare" adresata preotului care era implicat activ la acea data in diverse actiuni desfasurate de societatea civila si opozitie, precum si compromiterea credibilitatii unor jurnalisti care publicau constant articole defavorabile puterii politice de atunci.

Profitand de situatie, la data respectiva, preotul a negat colaborarea cu Securitatea, dar nici nu a actionat pe nimeni in judecata.

Ecourile scandalului s-au mai auzit timp de cativa ani, acest caz fiind pomenit si la audierea in Parlament a lui Virgil Magureanu, fostul sef al Serviciului Roman de Infomatii, iar in presa au continuat "dezvaluirile" unor generali din serviciile de informatii care aduceau noi precizari in "Cazul Mehedintu", promovat ca fiind un exemplu tipic de "politie politica", de "provocare".

Confirmarea oficiala a faptului ca preotul Mehedintu a fost informator al Securitatii a venit abia in anul 2004.

Batut la Patriarhie

Costica Maftei, preot ortodox, a povestit calvarul prin care a trecut impreuna cu familia sa in anii 1977-1978, in urma cererilor sale repetate de a primi o parohie unde sa poata sluji. In urma presiunilor la care a fost supus de Securitate, a fost nevoit sa paraseasca tara. "Eram preot in cartierul bucurestean Titan.

Nu aveam o biserica unde sa slujesc, cristelnita o tineam, de exemplu, pe balconul apartamentului unde locuiam. In cadrul unei sedinte care s-a desfasurat la Protoieria lll a Capitalei, m-am ridicat si am luat cuvantul, cerand sa mi se dea o parohie unde sa pot sa-mi desfasor normal activitatea. Aveam o familie de intretinut, sotia era casnica pentru ca aveam trei copii minori de crescut.

Am explicat ca trebuie sa muncesc si sa am o parohie. Din acel moment au inceput necazurile. Mi s-a spus sa-mi vad de treaba, sa stau la locul meu", a povestit preotul. Vazand ca nu se intampla nimic bun, Costica Maftei a trimis o scrisoare la postul de radio "Europa Libera" si a continuat sa-si ceara peste tot dreptul de a putea sa slujeasca intr-o biserica.

Preotul Maftei a relatat cum, intr-una din zile, a fost chemat la Patriarhie: "Nici nu am intrat practic in cladire. La usa m-au intampinat unii membri ai Sinodului, care m-au luat la bataie. Tin minte si in prezent cum strigau la mine: "Vrei biserica? Potoleste-te, vezi-ti de treaba ta! Stai la locul tau!" Era iarna. M-am trezit cu un pumn in cap si alte lovituri de picioare.

Am cazut la pamant. Am fugit ca sa scap de lovituri, nu mi-am putut recupera nici caciula care cazuse pe jos".

"Si astazi imi este frica sa ies seara pe strada"

Dupa incidentul de la Patriarhie, au inceput urmaririle pe strada si telefoanele de amenintare. "Uneori raspundeau copiii la

telefon si auzeau injuraturile care trebuiau de fapt sa fie adresate sotului. A fost ingrozitor. Urmarirea de catre ofiterii de Securitate se facea "la vedere". De exemplu, la magazin, era un individ langa mine care nota pe un carnetel cumparaturile pe care le faceam", a povestit Maria Maftei, sotia preotului.

Costica Maftei afirma ca si in prezent isi aduce aminte cu groaza prin ce au trecut el si familia in perioada anilor '77-'78: "Eram amenintat permanent, la telefon, pe strada. Incepusem sa primesc vizite neasteptate la domiciliu, de la persoane care pana atunci nu prea ne vizitau.

Imediat dupa scandalul de la sedinta Protoieriei, am primit vizita preotului Sandi Mehedintu, care era interesat ce se intamplase. Si acum imi este teama sa ies seara pe strada". In acesta situatie, familia Maftei a luat decizia de a parasi tara: "Totul a decurs ciudat de repede, vroiau sa scape de mine, sa nu mai protestez.

Dupa ce am cerut pasaportul, lucrurile s-au rezolvat fara nicio interventie, nu am stat la nicio coada, nu m-am preocupat de viza. Am primit pasaportul imediat de la Militie. In '78 am plecat din tara, prima oara am ajuns intr-un lagar de refugiati in Austria, apoi am reusit sa ajungem in SUA".

16 nume de informatori la dosarul de la CNSAS

Costica Maftei a revenit in tara in anul 1994. In anul 2004, a facut o cerere la CNSAS pentru a-si vedea dosarul de urmarire de la Securitate. A avut surpriza sa i se puna la dispozitie, pentru consultare, trei dosare voluminoase: note informative, note de urmarire operativa, inregistrarea unor convorbiri telefonice etc.

A descoperit cu surprindere ca in perioada 1977-1978 nu mai putin de 16 informatori dadusera note informative in legatura cu activitatile sale si ale familiei.

La solicitarea adresata CNSAS de a fi identificati informatorii de la dosar, preotului i se ofera doar un singur nume: "Pe baza documentelor din arhiva proprie, identitatea informatorului cu nume conspirativ "Arne" a fost stabilita in persoana numitului Mehedintu Sandi, nascut la 24 mai 1942, in Cotofenii de Jos". Adica, preotul-paroh de la Biserica Coltea.

Preotul Maftei nu-si mai aminteste mare lucru legat de preotul Sandi Mehedintu: "Mi-a facut, surprinzator, acea vizita la domiciliu, imediat dupa sedinta de Protoierie, si mai stiu ca nu avea nici el parohie si era un fel de ghid la Biserica Stavropoleos".

Dupa venirea in tara, avea sa se mai intalneasca de cateva ori pe strada cu preotul Mehedintu, "insa acesta m-a evitat, s-a facut cumva ca nu ma vede, stiind, probabil, din auzite de dosarul de la CNSAS".

"Vor sa-mi ia biserica"

Contactat telefonic, preotul Sandi Mehedintu se arata, ca si in urma cu 11 ani, surprins de toate afirmatiile privind colaborarea sa cu Securitatea.

Dupa un potop de aprecieri rasiste (observatii pe care domnia sa le face, conform propriilor afirmatii, in urma cunostintelor aprofundate dobandite la orele de biologie si filozofie din scoala) la adresa jurnalistilor care au investigat cazul si a preotului Maftei, Sandi Mehedintu a declarat: "Nu stiu ce vrea asta... Maftei.

Vor sa ma denigreze! Poate vrea sa-mi ia el biserica, sa fie el numit paroh in locul meu dupa ce am muncit atat. Nu e adevarat ce spune cu vizita la domiciliu... n-am fost, dom'le, la el acasa...". Cu toate acestea, dl Mehedintu este interesat de ce scrie in adresa CNSAS. Dupa ce ii citim la telefon adresa respectiva, preotul-paroh de la Coltea a exclamat: "Normal, pai

ce puteau sa scrie cei de la CNSAS, cand eu stiu ca Onisoru imi poarta sambete, e un fel de dusman al meu!" Il intrebam pe dl Mehedintu daca totusi il cunoaste pe preotul Maftei, daca s-a mai intalnit cu dansul. Raspunsul vine prompt: "Da, l-am mai vazut pe ici, pe colo.

Acum, dupa revolutie, se plimba la brat cu o muiere (e vorba de sotia dlui Maftei - n.n.) pe bulevard, trece prin fata bisericii mele. Nu stiu ce vrea... Poate vrea biserica mea. Poate vrea sa fie el numit sa slujeasca aici in locul meu. Nu are nicio sansa! Sa-si vada de treaba! Eu am muncit, nu m-am dus prin America precum el... "

"Il primeam inapoi daca ar fi fost nevinovat"

Teodor Maries, actualul presedinte al Asociatiei "21 Decembrie", a afirmat ca decizia de excludere din organizatie a fost corecta: "Dupa excludere, preotul Mehedintu nu a mai revenit in asociatie, nu si-a mai depus dosarul la noi. Daca ar fi fost nevinovat, poate ca l-am fi reprimit.

Insa statutul asociatiei este clar: nu permitem celor care au colaborat cu Securitatea, celor care au facut politie politica sa fie membri la noi. Noi am dat la verificat la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii lista cu toti membrii asociatiei.

Pana in prezent, din 160 de persoane au fost verificate doar 35. Niciuna nu a fost informator al Securitatii, cu exceptia preotului paroh de la Biserica Coltea, Sandi Mehedintu. Orice alt informator dovedit in urma unui verdict dat de CNSAS va fi exclus din asociatie, la fel ca preotul Mehedintu. Nu se fac exceptii!"

Integral in Romania Libera