Terenuri, blocuri de locuinte, hoteluri si vile, ba chiar si gari sunt vandute la preturi derizorii de "justitiarul" de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Intre timp, un proiect de ordonanta de urgenta care ar pune capat acestui adevarat jaf pe banii publici este blocat de luni de zile pe undeva pe la Palatul Victoria.

"Ne transformam in SRL"

"In acest ritm de instrainare a activelor caii ferate, se reduce capitalul social si riscam sa ne transformam in SRL", spune cu amaraciune directorul general al companiei nationale CFR SA, responsabila cu gestionarea infrastructurii feroviare.

Pentru recuperarea datoriilor istorice acumulate de CFR SA la bugetul statului, mare parte din ele "gratie" fostului director general Mihai Necolaiciuc, Bodu a inceput sa tune si sa fulgere, pozand in incoruptibil. Ba, mai mult, a inceput sa scoata pe banda rulanta la licitatie activele companiei feroviare.

Dincolo de instrainarea unor active care au apartinut dintotdeauna caii ferate, revoltator este insa faptul ca ele sunt vandute la preturi de nimic. Probabil, pentru clienti alesi pe spranceana. Altfel nu se poate explica, de exemplu, cum a fost vandut un complex de agrement din Slanic Moldova cu numai noua miliarde de lei vechi.

Aceasta in conditiile in care numai terenul pe care se afla complexul respectiv are o suprafata de 3.140 mp.

Ca sa nu mai vorbim de cele trei corpuri de cladire existente aici si vilele de protocol. Chiar si in evidentele contabile ale CFR SA terenul figura la valoarea de 20 miliarde de lei, stabilita in urma unei evaluari facute cu ani in urma, cand preturile terenurilor nu urcasera inca intr-atat.

Proiect de ordonanta, blocat la Guvern

Cu cateva luni in urma, oficialii CFR SA au promovat un proiect de ordonanta de urgenta prin care s-ar fi dispus ridicarea pentru sase luni de zile a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor CFR.

Integral in Romania Libera