Presa de luni prezinta ca o certitudine alegerea lui Leonard Orban pentru postul de comisar european din partea Romaniei. Romania Libera considera ca noua nominalizare a Romaniei pentru postul de comisar european este ultima sansa pentru Tariceanu. Jurnalul National publica intr-un interviu cu presedintele Traian Basescu intentia acestuia de a se implica in numirea unui candidat pentru comisarul european. Cotidianul se intreaba daca cele doua palate s-au consultat in acest scop, considerand ca disputa arata interesul ambelor parti de a-si asuma paternitatea desemnarii candidatului. EVZ il da drept castigator pe Basescu in duelul dintre palate privind numirea candidatului.

Orban - ultima sansa pentru Tariceanu

Nominalizarea lui Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii, pentru postul de comisar european este aproape o certitudine, oficial anuntul urmand a fi facut in aceasta dupa-amiaza atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti.

Totul pare a fi deja agreat, presedintele Basescu s-a intalnit cu premierul Tariceanu, semn ca cei doi au ajuns la o intelegere, iar de la Bruxelles sosesc informatii potrivit carora Manuel Durao Barroso a acceptat deja noua candidatura.

Leonard Orban are marele avantaj ca nu este membru de partid, ci doar fratele celui mai galagios penelist, deci nu va provoca reactii negative in randul celor doua mari grupuri din Parlamentul European, socialistii si popularii. Este destul de cunoscut la Bruxelles, desi lipsit de anvergura, iar "fisa postului" il recomanda pentru functie, spre deosebire de cea a lui Vosganian.

In plus, este salvarea premierului, care, dupa gafa cu Vosganian si refuzul lui Mihai Razvan Ungureanu, nu avea alta solutie. Leonard Orban a reprezentat singura alternativa pentru Tariceanu de a evita ca functia sa fie ocupata de pedista Anca Boagiu, lucru care ar fi putut sa-i aduca dezavuarea publica din partea propriului partid.

Integral in Romania Libera

S-au consultat sau nu?

E clar prin urmare ca avem un nou candidat, dar nu stim exact cum s-a ajuns la desemnarea sa si nici nu putem fi siguri pina la confirmarea sa oficiala ca acesta e Leonard Orban. Asupra desemnarii se bat cap in cap doua variante.

Una promovata de Tariceanu si apropiatii sai care sustin ca numele candidatului a fost stabilit de premier, presedintele fiind doar informat, si nu consultat, cealalta sustinuta de Cotroceni, care afirma, prin vocea purtatorului de cuvint Adriana Saftoiu, ca desemnarea e rodul unei decizii comune Basescu-Tariceanu.

Disputa e importanta pentru ca ea arata interesul ambelor parti de a-si asuma paternitatea desemnarii candidatului. Presedintele anuntase deja ca urmeaza sa se implice in aceasta desemnare, in timp ce premierul avea tot interesul sa evite acest lucru pentru a nu-i da si aceasta ultima satisfactie lui Traian Basescu.

„Presedintele incearca sa acrediteze in mod fals ideea ca se implica in procesul celei de-a doua nominalizari“, a declarat ieri deputatul George Scutaru, membru in Comitetul Executiv al PNL.

Integral in Cotidianul

Parvulescu: „Presedintele este castigat”

In culise, PD pare sa-si numere atuurile. Pe langa portofoliul de la Aparare, democratii au acum si un beneficiu de imagine in cadrul Aliantei, prin esecul PNL.

Prin implicarea tardiva in alegerea unui alt candidat, Traian Basescu primeste si el atributele salvatorului dintr-o noua criza politica. „Pentru moment, presedintele este castigat”, remarca Cristian Parvulescu.

Noua propunere a premierului, Leonard Orban, cum sustin surse guvernamentale, vine ca o solutie de compromis in defavoarea PNL.

Nefiind decat fratele unui liberal, tehnocratului bine vazut la Bruxelles ii va lipsi insa sprijinul politic al unui partid.

Integral in EVZ