La 14 ani, pleca la Bucuresti pentru concursul Ford Model Supermodel of the World 2001. A ajuns in finala nationala si a luat locul trei. Dupa sase luni primea contract la Milano, dupa inca puttin defila pentru Giorgio Armani, iar dupa cinci ani Lenuta din Chirnogi zambeste din reclame, din Vogue si Harper's Bazar si prezinta, pe bani grei, toalele haute couture ale celor mai hot creatori.

Cam de trei ori pe an se intoarce in satul natal, unde i-au ramas parintii. De cate ori o vede la poarta, mama fetei incepe sa planga. Are un barbat infirm si s-a chinuit mult sa-si creasca cei trei copii. "Ne-a luminat viata", spune femeia din curtea casei renovate recent cu ajutorul copilei. "E tare buna. Are grija de noi, ne-a dus si la Paris".

Viata in lumea stralucitoare a modei i-a slefuit fiica fara s-o faca vulgara. Modestia Lenutei ar concura-o pe a oricarei foste colege de scoala ramase la tara, asa cum frumusetea ei a daramat bariere geografice. N-are silicoane ca vedetele de pe la noi, n-are vopsea in par si nici urma de opulenta in hainele de firma.

Complet nemachiata, arata mai bine ca in orice fotografie retusata de o armata de artdirectori.

Elena Baguci strabate ulita, cu mama la brat, intr-o pereche de cizme Stella McCarthney si vorbind la un celular Vertu care face cam cat gospodaria vecinului. Silueta ei de cincizeci si sase de kile si unu optzeci si unu, acoperita de o rochita Balenciaga, pare o pagina rupta din Vogue pe ulita din sat. "M-am adaptat din mers cu noua mea viata. Cred ca nici n-am constientizat ce mi se intampla.

Am invatat sa ma port, sa ma ridic si sa cobor la orice nivel. America e frumoasa, dar nu sunt indragostita de ea". Fiecare vizita acasa e terapie curata dupa traiul intr-un oras clocotitor ca New York-ul si intr-o lume a modei plina de capcane.

Integral in Gandul