Povestea lui Ricky Bobby ar putea fi catalogata cu destula acuratete drept transpunerea intr-un film cu actori adevarati a recentului block-buster de desene animate „Cars“. Un subiect usurel, asa, ca pentru americani, cu replici dragute si personaje simpatice, asezonat cu putin parfum de Nascar.

Genul acela de film la care nu plangi dupa banii dati pe bilet, dar il arunci direct in recycle bin dupa ce iesi din sala. Si in niciun caz nu cumperi DVD-ul, nici macar o versiune piratata la pret promotional.

Dar, caci de data asta exista si un dar, pelicula lui Adam McKay are un ingredient-minune care schimba radical datele problemei. Este vorba despre Sacha Baron Cohen, cunoscut sub numele Ali G, dupa unul dintre cele mai trasnite personaje inventate vreodata de televiziunile libertine din Marea Britanie.

Iar cei care nu l-au vazut pana acum - seria Ali G nu s-a difuzat in Romania, nici la televiziune, nici pe DVD, dar inregistrari private circula destul de intens underground - ar face bine sa se grabeasca pentru ca nici nu stiu ce pierd. Iar o excelenta oportunitate se va ivi cat de curand, odata cu premiera in Romania a filmului „Borat“, avandu-l drept protagonist pe acelasi Cohen.

Asa ca, in lipsa altor calitati, „Vitezomanul Ricky Bobby“ este nu doar o bine-venita avanpremiera pentru „Borat“, ci si un recital de exceptie al actorului britanic.

Daca in seria Ali G interpreteaza rolul unui rapper sarit de pe fix, iar in seria Borat (inainte de a deveni lungmetraj, a fost „rubrica“ semipermanenta in show) - pe cel al unui tantalau din Kazahstan, aici el intruchipeaza un pilot de curse francez, homosexual si foarte pretios.

Cele trei personaje sunt atat de diferite, inclusiv in ce priveste fizionomia, incat unui spectator neavizat ii va fi destul de greu sa-si dea seama ca este vorba de acelasi actor.

Iata deci cum un film de mana a saptea isi cucereste dreptul de a fi pe lista filmelor „de vazut“. Iar cine va fi dezamagit de Jean Girard imi va da dreptate cu siguranta dupa ce il va vedea pe Borat.

Vitezomanul Ricky Bobby

SUA, 2006

Titlul original: Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Regia: Adam McKay

Scenariul: Adam McKay & Will Ferrell

Distributia: Will Ferrell, John C. Reilly, Sacha Baron Cohen, Michael Clarke Duncan, Jane Lynch

Comedie, 108 minute

Rating IMDB: 6,5/10

Rating SFin: 7/10