Dupa ce in urma cu putin timp Cosmote a contestat decizia IGCTI prin care s-au acordat ultimile licente de telefonie 3G, operatorul de telefonie mobila critica din nou activitatea unui organism de reglementare din domeniul comunicatiilor.

Astfel, compania Cosmote acuza ANRC ca lezeaza interesul consumatorilor romani si defavorizeaza concurenta pe piata de telecomunicatii din Romania prin decizia de amanare cu un an a reducerii tarifelor de interconectare percepute de catre Orange si Vodafone.

Potrivit unui anunt al companiei Cosmote, reglementarile Uniunii Europene (UE) asupra tarifelor de interconectare sunt menite sa promoveze concurenta si sa protejeze interesele consumatorilor.

In urma unei decizii adoptate de ANRC, cei doi grei de pe piata de telefonie mobila din Romania, Orange si Vodafone, ar fi trebuit sa isi reduca tarifele de interconectare gradual, cu cate 11,3% in patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

La finele acestei perioade, tarifele de interconectare ar fi trebuit sa ajunga la nivelul de 5,03 eurocenti pe minut.

Cu toate acestea, o decizie a ANRC din data de 19 octombrie prevedea amanarea aplicarii celei de-a doua etape de reducere tarifelor de interconectare furnizate de Vodafone Romania si de Orange Romania.

Decizia autoritatii a avut in vedere nivelul si evolutia tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile in Statele Membre ale Uniunii Europene si faptul ca tarifele de terminare in retelele celor doi operatori se afla deja la cel mai mic nivel din Europa.

Reprezentantii Cosmote sunt de parere ca decizia de a amana reducerea tarifelor de interconectare percepute de catre Orange si Vodafone nu este justificata si ca, prin revenirea asupra propriei decizii in numai trei luni, fara a avea motive intemeiate, ANRC isi incalca impartialitatea, protejand astfel interesele celor doi operatori dominanti in detrimentul consumatorilor romani.