Dupa negocieri care au durat aproape o jumatate de an, deputatii au votat luni seara suplimentarea mandatelor din Consiliul National al Audiovizualului. Initiativa legislativa a fost initiata de toti liderii grupurilor parlamentare si prevede introducerea a inca doua posturi. Motivul? Astel, toate partidele parlamentare s-au asigurat ca au un reprezentant in conducerea institutiei.

Initiativa legislativa a trecut cu 93 de voturi ale PC, UDMR, PSD si PRM, in timp ce 33 de liberali si democrati s-au opus. Votul final va fi dat marti.

Proiectul de lege a fost initiat de toti liderii grupurilor parlamentare, pentru a debloca situatia de la CNA, dupa ce partidele nu au reusit sa aleaga patru din cele sase persoane care si-au depus candidatura pentru ocuparea unui fotoliu in consiliu. Desi nu au avut reprezentanti pana acum in CNA, conservatorii au ridicat pretenti pentru a-l obtine si au nominalizat un candidat.

La randul sau, PSD a venit cu o noua propunere, desi in prezent are doi reprezentanti in CNA.

Conform Legii audivizualului, Parlamentul are alocate patru mandate, insuficient pentru cele sase partide reprezentate in legislativ.

Presedintele CNA, Ralu Filip, a protestat fata de initiativa legislativa acuzand parlamentarii vor sa politizeze activitatea consiliului si amenintat cu demisia.

De asemenea, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent au emis un protest, precizand ca se opun „fata de modalitatea in care Parlamentul Romaniei si partidele politice destabilizeaza Consiliul National al Audiovizualului”.