Traian Basescu a declarat la "Stirea Zilei" (Antena 3) ca l-a avertizat pe premierul Tariceanu in intalnirea avuta cu acesta ca numirea lui Varujan Vosganian pe postul de comisar european nu e o solutie buna.

Cel mai mare handicap al lui Varujan Vosganian a fost faptul ca era necunoscut la Bruxelles si faptul ca nu era un bun cunoscator al mecanismelor Comisiei Europene.

Presedintele spune ca si declaratiile mai vechi ale lui Varujan Vosganian legate de infiintarea de ghetouri pentru rromi au contat in respingerea candidaturii sale. "Numai si aceasta declaratie si l-ar fi facut incompatibil cu functia de comisar european", a completat Traian Basescu.

Faptul ca UFD-ul condus de Vosganian a fost finantat de Sorin Ovidiu Vantu a mai constituit un punct in defavoarea candidaturii sale.

Respingerea lui Varujan Vosganian nu a avut nicio legatura cu informatiile aparute in presa privind o eventuala colaborare a sa cu Securitatea, a declarat Traian Basescu. Presedintele a infirmat insa faptul ca Vosganian a colaborat cu Securitatea sau ca este ofiter sub acoperire.

Orban stie regula jocului

Presedintele crede ca "Romania avea nevoie de un comisar care sa cunoasca mecanismele de functionare ale Comisiei si sa cunoasca pana la urma ce inseamna Europa unita". "Orban cunoaste foarte bine regula jocului la Bruxelles. Uitati-va la declaratiile lui Varujan inainte de a pleca la Bruxellex si vedeti tactul de care a dat dovada Leonard Orban", a mai declarat presedintele Basescu.

"Un comisar nu se ocupa doar de domeniul lui. Este in atributiunile Comisiei atunci cand se intalneste sa ia decizii sa asculte punctele de vedere ale tuturor comisarilor atunci cand au ceva de spus intr-o anumita problema", a incercat sa lamureasca presedintele Traian Basescu importanta portofoliul obtinut de Orban.

S-a opus numirii lui Ungureanu

Presedintele a declarat ca s-a opus numirii lui Razvan Ungureanu pentru postura de comisar european "deoarece ar fi fost o greseala imensa sa schimbi ministrul de externe la jumatatea mandatului". Greseala ar fi fost si mai mare cu cat aceasta schimbare s-ar fi facut in acelasi timp cu schimbarea ministrului Apararii.

Basescu despre adversarii politici:

- Daca harturiea lui Adrian Nastase se face numai pentru acele termopane atunci este ridicola.

- Dinu Patriciu trebuie sa inteleaga distanta intre afaceri si politica. Incercarea de a vrea sa controlezi politicieni numai pentru ca esti bogat este gresita si-i va face rau atat lui cat si celor pe care-i controleaza acum. Implicarea lui in presa este facuta pentru a avea un nou instrument de putere.

- Sintagma "Solutie imorala" ramane valabila.

- Alegerile anticipate sunt necesare si raman in continuare o solutie