Romanii le iau locul scotienilor, britanicilor si chiar spaniolilor in multinationale. Pentru a-si reduce costurile, marile companii isi muta activitatile in Romania.

Faptul ca Romania este o piata cu forta de munca ieftina face noi victime in rindul angajatilor din statele europene. Este cazul recent a 500 de salariati ai Solectron din Dunfermline, Scotia, care au fost concediati in urma inchiderii fabricii din localitate, aceasta dupa ce, cu doar citeva zile inainte, compania anuntase ca va recruta opt sute de romani, informeaza portalul dailyrecord.co.uk.

Decizia a generat nemultumirea disponibilizatilor. „Compania avea, acum citiva ani, peste 1.500 de angajati, insa au redus numarul treptat.

Unii dintre angajati au lucrat aproape 35 de ani in aceasta fabrica si le va fi imposibil sa-si gaseasca un alt loc de munca“, a declarat unul dintre angajatii din Dunfermline, care a adaugat ca „multi dintre noi au datorii, precum ipoteca sau creditele pentru masini, si risca sa piarda tot ce au realizat in ultimii ani“.

Scuze pentru angajarea romanilor

Oficialii din Romania ai companiei sustin ca intr-adevar vor angaja noi oameni in fabrica de la Timisoara, dar acest lucru nu este legat de concedierile masive din Scotia. „Nu este absolut nici o legatura intre concedierile de la Scotia si faptul ca vom angaja oameni in Romania“, ne-a declarat Fabrice Gomez, director general al Solectron Romania.

Potrivit acestuia, compania va face noi angajari pentru fabrica de la Timisoara pentru a putea face fata cresterii numarului de comenzi si de clienti. Gomez sustine insa ca nu este vorba de aceiasi clienti pentru care lucra fabrica din Dunfermline. Pina acum, despre Solectron Romania s-a auzit insa mai mult in contextul in care concediaza oameni.

Spre exemplu, in primavara anului trecut, sub pretextul reducerii comenzilor, managementul a negociat cu sindicatul concedierea unui numar de 700 de persoane. Citeva luni mai tirziu, societatea a inceput sa aduca alti angajati pe posturile ramase libere..

Costul fortei de munca

Momentan, Romania inca mai are marele avantaj de a oferi multinationalelor posibilitatea de a-si reduce costurile, forta de munca de la noi fiind mai ieftina si destul de calificata. Acesta este de fapt si unul dintre motivele principale pentru care aceste companii vin in Romania.

Potrivit lui Alex Talmazan, director la Wrightson, angajatii romani sint de patru pina la de sapte ori mai „ieftini” decit salariatii din celelalte state europene. „Fata de Spania spre exemplu, forta de munca din Romania este de aproximativ sapte ori mai ieftina.

In schimb, daca ne referim la Ungaria sau Cehia, Romania este de aproximativ patru ori mai ieftina”, sustine acesta.

IT-ul european se muta in Romania

Cazul Solectron este printre cele mai recente astfel de situatii in care, din dorinta de a-si reduce costurile, multinationalele isi muta o parte dintre activitati in Romania. Iar tendinta a inceput sa fie vizibila inca din anii 2000.

Spre exemplu, in 2001, Siemens a anuntat ca va reduce cu 1.600 numarul locurilor de munca din Germania sau, altfel spus, 11% din totalul diviziei Business Services. In aceeasi perioada insa, compania angaja masiv in Romania. Mai precis, Siemens Business Services Romania si-a marit in acea perioada efectivele de patru ori.

Integral in Cotidianul