Taranii obtin maximum 20 de milioane de lei vechi pe hectar. De cand aderarea la UE a devenit mai sigura, numarul tranzactiilor a crescut.

Mii de hectare de teren agricol in judetul Constanta au ajuns in proprietatea unor firme straine, mai ales italiene. Aproape ca nu mai exista localitate in judet in care sa nu fi venit "italienii" sa achizitioneze teren cultivabil. Straini au inceput sa se arate interesati de terenuri inca de anul trecut, cand se zvonea ca Romania va deveni membra UE.

Taranii isi vand pamantul, motivand ca sunt saraci si au nevoie de bani. Sunt multumiti daca pe langa banii obtinuti (de obicei, intre 15 si 20 milioane de lei vechi pe hectarul de teren) primesc si renta viagera de 100 de euro pe an.

Ceea ce nu stiu ei este faptul ca noul proprietar este ajutat de Uniunea Europeana si de statul roman sa cultive terenurile agricole si sa-si valorifice culturile.

Vanzatorii, in mare majoritate batrani

Majoritatea celor care-si vand parcelele sunt batrani. Acestia nu au cu ce sa lucreze pamantul si, de comun acord cu familia, prefera sa obtina un ban pentru nevoile imediate.

Tereza Petria, o batrana din Silistea, a vandut doar un hectar: "L-am dat cu 13 sau 15 milioane de lei, nu mai stiu, ca banii s-au dus, e saracie mare, si nici nu stiu cum il cheama pe al de l-a cumparat".

Veronica Sima e multumita. Ea spune ca a negociat bine cu "domnul Viorel" care era trimis de o firma italiana: "Am vandut cu 20 de milioane hectarul, a fost un pret convenabil. Cu banii castigati i-am luat baiatului apartament la oras".

Geana Dumitrescu, o bunica de 75 de ani, sta singura pe o banca in fata curtii, necajita: "Am vandut pamantul cu 10 milioane de lei, asa putin, ce sa fac? Mi-au trebuit bani pentru inmormantarea sotului, pensia la colectiv e mica".

La intrebarea daca stie ca trebuie sa primeasca renta viagera de 100 de euro pe an pentru fiecare hectar vandut raspunde: "Nu stiu, maica, n-am radio, n-am televizor, le-a vandut baiatul".

Totul merge pe banda rulanta. Strainii nici nu mai vin sa vada pamantul.

Integral in EvZ